sobota, 29 kwietnia 2017

Tiramisu w pucharkach


Moje pierwsze tiramisu (ach, kiedy to było!) zrobiłam w misce. I dobrze, bo nie dało się ani pokroić w kawałki, ani zgrabnie nałożyć, żeby zachowało kształt. Wyjadaliśmy go łyżkami z miski, a wiadomo, nic tak nie zbliża ludzi, jak jedzenie z jednego naczynia;) Później było już tylko lepiej, a tiramisu za każdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie. 
Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. 
I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu. 
 

Tiramisu w pucharkach 


Składniki (na 3-4 porcje):
12 podłużnych biszkoptów
2 duże jajka
250g sera mascarpone
3 łyżki cukru
100ml mocnej kawy
20ml amaretto
2 łyżki kakao

Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej.
Amaretto wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!








13 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale:) Bardzo lubię tiramisu. Powodzenia w konkursie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak oryginał :D Choć to niekoniecznie nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tiramisu! A to wygląda bosko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio dosyć często goszczą u mnie desery w pucharkach lub szklaneczkach, wygodniej i podzielniej i o krojenie nie trzeba się martwić. Klasyka zawsze zwycięży :) Pięknie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! Zdecydowanie mam ochotę na takie wspaniałe tiramisu.
    Na pewno smakują pysznie.
    Piszę się na porcyjkę z dokładką :)
    Tiramisu uwielbiam od lat.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tiramisu to ja mogę jeść bez przerwy! I to różnych wersjach. Żaden deser nie smakuje mi tak bardzo jak właśnie tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tiramisu to jest to! Wielbię ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej wielkości pucharki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie są dość duże, bo to szklanki ok 270ml. Z podanej ilości składników 4 soludne porcje:)

      Usuń

Drukuj