Wczoraj ponoć był dzień marchewki. Przyznam, że nie wiedziałam, ale tak się składa, że marchewka na stole była, owszem, gdyż do obiadu zrobiłam surówkę z selera i marchewki. Znacie ją zapewne, jest dość popularnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie w szkolnych stołówkach czy barach mlecznych. Mimo swej prostoty jest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka smakowała jeszcze lepiej:)
Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:
Surówka marchewkowo-selerowa
Składniki (na 4 porcje):
kawałek selera (ok 250g)
1 marchew (ok 150g)
1 kwaśne jabłko
2-3 liście czosnku niedźwiedziego
3 łyżki ekspandowanych zbóż (np. żyto, gryka i jagły od Cenos)
2 łyżki prażonych ziaren (sezam czarny, słonecznik, dynia)
sok z cytryny
sos:
3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
1 kopiasta łyżeczka majonezu
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz czarny
Seler i marchew obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Liście czosnku posiekać.
Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym i czosnkiem.
Smacznego!
Nie wiedziałam, że marchewka ma swój dzień:) Smaczne celebrowanie jej święta:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZwykle jadam osobno - albo marchewkową, albo selerową. A tu taki pyszny, zdrowy misz-masz! To mi się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne! :)
A wczoraj akurat miałyśmy ochotę na chrupanie marchewki :P Szkoda, że wcześniej nie wiedziałyśmy o tym dniu :D Surówka na pewno pyszna :D
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńNawet nie słyszałam o czymś takim jak dzień marchewki :) Suróweczka pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńach, moje ulubione dwie surówki w jednej:)
OdpowiedzUsuńczyli święto uczczone należycie ;) a dodatki do surówki pyszne:)
OdpowiedzUsuńPodobno każdy dzień to "święto" czegoś :) wspaniała suróweczka, do wypróbowania
OdpowiedzUsuń