Pizza na niedzielę - czemu nie:) I wcale nie wymaga tak dużo czasu. Szybciej będzie oczywiście zamówić, ale to już nie to samo. A to składniki nieodpowiednia, a to ciasto rozmiękło, a to ser nieświeży. Z domową pizzą takich problemów nie mam - składniki są najlepszej jakości, ciasto chrupiące prosto z pieca (no dobra, z piekarnika, ale nagranego na maksa).
Ach, zapomniałam o najważniejszym - ta pizza jest z serem korycińskim, który podobnie jak mozzarella świetnie się topi i nadaje smaku. Tym razem wykorzystałam ser z czosnkiem od Agnieszki i Marcina Bielec...
... Szybko, szybko, bo wystygnie!
Składniki (na 2 duże pizze):
400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
250ml wody mineralnej
20g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
dodatki:
250ml sosu pomidorowego
100g sera korycińskiego
1 kulka mozzarelli
1 puszka tuńczyka
kilka filecików anchois
garść oliwek
1 czerwona cebula
zioła do pizzy (oregano, bazylia)
świeża rukola
Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 1-1,5h (powinno co najmniej podwoić objętość).
W międzyczasie przygotować dodatki do pizzy: cebule pokroić w półkrążki, tuńczyka osączyć z oleju, sery pokroić w cienkie plastry.
Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po upieczeniu na pizzę od razu wyłożyć rukolę.
Smacznego!
pizzy nie lubię, ale jak z tuńczykiem to bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńNa tej mące jeszcze nie piekłam, ale kupię i wypróbuje ją, bo mnie ciekawi :) Pizza wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam pizzy z tuńczykiem. Wiem, że to dość popularna propozycja, ale mi nieznana. Muszę spróbować, choć ostatnio mam przesyt pizzy ;) Pozdrowionka ! :)
OdpowiedzUsuńWyborna :D
OdpowiedzUsuńPizza z tym serem musi być naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńdomowa najlepsza a z serem korycińskim smakuje bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNazwa po dziś dzień wywołuje u mnie uśmiech :) A tak się składa, że puszka tuńczyka jeszcze leży :)
OdpowiedzUsuń