wtorek, 25 kwietnia 2017

Pierogi ze szpinakiem, serem korycińskim i czosnkiem niedźwiedzim

 

Zielono mi! Zielono za oknem, zielono na talerzu. Pierogi ze szpinakiem i serem korycińskim to dobry pomysł na wiosenny obiad. Wykorzystałam ostatnie zapasy sera korycińskiego od Agnieszki i Marcina Bielec i już ślinka mi leci na myśl o jego smaku.

Składniki (na 30 pierogów):
ciasto:
1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
150ml gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g szpinaku
1 ząbek czosnku
200g sera korycińskiego (np. z ziołami prowansalskimi)
4-5 listków czosnku niedźwiedziego
3 suszone pomidory
1 cebula
sól
pieprz
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Nadzienie: szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić szpinak, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Czosnek niedźwiedzi posiekać. Ser pokroić w kostkę, wymieszać ze szpinakiem, cebulą i czosnkiem niedźwiedzim.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. w tym farszu jest wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi :) Farsz wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mojej mamy. Ostatnio wprost przepada za czosnkiem niedźwiedzim.
    Muszę jej koniecznie podesłać przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żadnymi pierogami nie pogardzimy a takimi to już w ogóle! :D Fantastyczne muszą być :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj