Paska to ukraińska babka (jak rosyjski kulicz), która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne paski piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia paski potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach. Po upieczeniu paski dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!) Dobrze wyrobiona babka długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje.
Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:
- Kulicz cruffin
- Kulicz twarogowy
- Babka drożdżowa parzona
- Babka kokosowa
- Babka 3 kolory
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Babka migdałowa (najlepsza)
Kulicz lub paska - babka wielkanocna
Składniki:500g mąki
25g drożdży
250ml mleka
6 żółtek
150g cukru
150g masła
70g rodzynków
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
25ml koniaku
łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny
0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
posypka cukiernicza do dekoracji
Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić.
Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy.
Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania.
Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC.
Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.
Udanych wypieków!
*czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.
Rewelacyjnie wygląda :) Jadę na święta do Teściowej, ale podeślę jej ten przepis i może wykorzysta i przygotuje takie cudo :)
OdpowiedzUsuńupiec i tesciowej,zawieść
Usuńi zawojować jej serce... przez żołądek:)
Usuńwygląda po prostu genialnie:)
OdpowiedzUsuńFajna opcja na jakieś nowe ciacho :D Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcudna ta baba :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ☺
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda rewelacyjnie. Taka późna pora, a Ty kusisz na pyszności. Z wielką chęcią bym zjadła. Pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Nie znam tej babki, ale patrząc na nią wiem, że na pewno byśmy się polubiły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słuchać, czytać o tradycjach z różnych zakątków świata. Budzi moją ciekawość i pobudza wyobraźnię. Czytając o kuliczach, od razu myślałam o pojemniku, skąd ja taki wezmę ( choć interenet może pomóc - choć naczynia na paschę nie znalałam w polskim internecie :( ), ale rozwiałaś moje wątpliwości, bo z puszki wyszły wspaniałe. Super pomysł. A ja z chęcią powtórzę Twój przepis.
OdpowiedzUsuńAnitko, bardzo zachęcam do upieczenia, ciasto rozpływa się w ustach;)
UsuńJuż Ci pisałam na FB, że mam straszną ochotę na babę drożdżową, a ten Kulicz prezentuje się cudnie i pewnie jest wart całej włożonej weń pracy. Można te puszki w takiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuń