Bardzo kokosowa babka. Ciasto nie należy do lekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni.
Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:
- Kulicz cruffin
- Kulicz twarogowy
- Kulicz - rosyjska babka wielkanocna
- Babka drożdżowa parzona
- Babka 3 kolory
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Babka migdałowa (najlepsza)
Babka kokosowa
Składniki:100g wiórków kokosowych
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju (rzepakowego lub kokosowego)
150 ml gęstego mleka kokosowego
3 małe jajka
pół dojrzałego banana
sok z cytryny
olej i bułka do posmarowania i wysypania formy
polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji
Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier.
Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować.
Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce przykrytą ściereczką.
Po ostudzeniu polać polewą i posypać wiórkami.
Smacznego!
wygląda po prostu przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos! Ta babka bardzo mi się spodobała. Mniam!
OdpowiedzUsuńIdealna na Wielkanoc! Pięknie ozdabiać będzie stół, a i smak na pewno wszystkim przypadnie do gustu.
Pozdrawiam! :)
Kochamy kokos, więc to jest coś dla nas :-P
OdpowiedzUsuńKokos biorę w ciemno w każdej postaci.
OdpowiedzUsuń