piątek, 31 marca 2017

Ziemniaki z twarogiem i śledziem

 Ziemniaki z twarogiem i śledziem


Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. 
To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie. 
Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać!
 
A tu znajdziecie inne przepisy na śledzie.


Ziemniaki z twarogiem i śledziem

Ziemniaki z twarogiem i śledziem 

Składniki (na 4 porcje):
8 średniej wielkości ziemniaków*
1 słoik śledzi (u mnie SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim)
1 czerwona cebula
czarny pieprz świeżo mielony
posiekany szczypiorek lub koperek

twarożek:
200g półtłustego twarogu
100ml śmietany 12%
sól
pieprz
2-3 łyżki szczypiorku

Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach.
Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Filety śledziowe osączyć, pokroić w nieduże kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, każdy naciąć na krzyż, do środka nałożyć łyżkę twarożku, kilka kawałków śledzia, posypać cebulą, szczypiorkiem albo koperkiem i pieprzem.
Podawać od razu.
Smacznego!


*Mnie najbardziej smakują ugotowane w mundurkach ziemniaki sałatkowe (typ A, np odmiana Anuszka), ale oczywiście można użyć innej ulubionej odmiany.


Ziemniaki z twarogiem i śledziem


43 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Jeszcze nigdy nie jadłam ziemniaczków i śledzi. Muszą być pyszne. Ciekawa jestem tych smaków.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają Twoje śledziki :-)
    Powodzenia dla biorących udział w konkursie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śledzie korzenne w pomidorach

    Składniki:

    500 g Filetów śledziowe lekko solonych a'la Matjas SEKO

    Marynata:
    2 liście laurowe
    3 goździki
    5 ziaren pieprzu czarnego
    2 ziarna ziela angielskiego
    0,5 szklanki octu
    1 szkl wody
    0,5 łyżki cukru
    Zalewa pomidorowa:
    2-3 cebule
    2-3 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól i pieprz
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Przygotowanie:

    Przygotować zalewę - wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Ostudzić.

    Śledzie opłukać i pokroić. Ja kroiłam w kawałki takie na jeden gryz.

    Filety przełożyć do miski i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na kilka godzin. Gdy zbieleją wyjąć z zalewy i odsączyć - zostawiłam na całą noc w lodówce.

    Cebulę pokroić w półplasterki lub w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dolać odrobinę wody i poddusić około 5 - 6 minut mieszając. Wymieszać ze śledziami, zamknąć w szczelnym pojemniku aby smaki się przegryzły. Schłodzić minimum 3 godziny, najlepsze są po minimum dobie.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście wszystkie ziemniaki z twarogiem byśmy zjadły wgmnieniu oka ale też nie wykluczone, że śledzika te byśmy skubnęły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie polaczenia sledziowo-ziemniaczane pod kazda postacia :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tatar ze sledzia (1 porcja)

    1 sledz lekko solony pokrojony w mala kostke ( wczesniej wymoczony w mleku)
    1 lyzeczka musztardy miodowej
    1 lyzeczka miodu
    1 lyzeczka soku z limonki
    chilli i pieprz do smaku
    Maly kawalek czerwonej papryki pokrojonej w mala kostke
    Sparzona wrzatkiem mala cebula,wczesniej pokrojona w "osemki"
    Ogorek kiszony pokrojony w mala kostke
    Koperek i zoltko( jajko sparzyc)

    Sledzia wymieszac z musztarda, chilli, pieprzem i ogorkiem.
    Ulozyc dekoracyjnie na talerzu ozdabiajac pozostalymi skladnikami. Zoltko ulozyc na "gorze".

    OdpowiedzUsuń
  8. Galaretka
    100 ml rosolu
    1 lyzeczka zelatyny
    Bardzo drobno poszatkowana pietruszka
    Sok z limonki
    Sol,czosnek,pieprz.
    Wylalam skladniki na plaski talerz i wlozylam do lodowki do zastygniecia. Nastepnie "poszarpalam" calosc widelcem.
    Ulozylam na talerzu, a na galaretke polozylam salatka sledziowa.
    Salatka
    Sledzia lekko solonego, uprzednio wymoczonego w mleku i pokrojonego w kostke wymieszalam z jajkiem ugotowanym na twardo , pokrojonym w kostke, dodalam posiekany koperek, lyzke serka filadelfia i lyzke chrzanu.
    Ozdobilam dodatkowo chrzanem i majonezem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewa Pospieszna3 kwietnia 2017 16:11

    filety śledziowe a la Matjas SEKo 5 sztuk
    cebula 3 sztuki

    keczup 3 łyżki
    jabłko 1 sztuka
    musztarda rosyjska 1 łyżka
    śmietana 30 % 2 łyżki
    cukier 1 szczypta
    cytryna sok 1 łyżka
    sol 1 szczypta
    olej

    Śledzie i jedną cebulę włożyć do naczynia szklanego, zalać olejem. przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. Pokroić resztę cebuli w piórka, zeszklić na łyżce oleju. Dodać keczup, dusić razem około 10 minut, mieszając.Wystudzić.
    Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem cytrynowym. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    Przed podaniem, wyjąć śledzie, osuszyć z nadmiaru oleju. Ułożyć na talerzu śledzie, z jednej strony jabłka a z drugiej cebulę. SMACZNEGO!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oto moje śledziowe propozycje :)

    Kolorowa sałatka ze śledziem i buraczkiem
    Bardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.
    Składniki:

    4 filety śledziowe lekko solone a'la matjas SEKO
    2 buraczki
    3 marchewki
    2 czerwone cebule
    3 ziemniaki
    3 jajka
    Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    1;1 majonez z jogurtem naturalnym

    Przygotowanie:

    Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach jarzynowych. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek.
    W salaterce układać warstwami:
    - śledzie pokrojone w paseczki
    - ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą
    - drobno posiekana cebulka
    - sos jogurtowy
    - marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem
    - drobno pokrojony ogórek
    - biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu
    - buraczki, przyprawy i reszta sosu
    Na wierzchu ułożyć starte żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Całość schłodzić przed podaniem

    OdpowiedzUsuń
  11. Rolada buraczkowa ze śledziem

    Bardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.

    Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji.


    Składniki;

    4 duże lub 5 średniej wielkości buraki
    4 marchewki
    2-3 nie za duże ziemniaki
    2 jajka
    1 mała cebulka
    2-3 nie duże płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO
    Majonez około 100g
    sól
    W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.

    Przygotowanie:

    Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
    Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
    Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
    Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.

    Składanie rolady:

    Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
    Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem.
    Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
    Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
    Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś będę robiła podobne ziemniaki tylko mam zamiar je upiec aby skórka była chrupiąca.
    Poza śledziowym farszem zrobię jeszcze z kurczakiem i pieczarkami oraz szpinakowo-serowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi pysznie, zarówno wersja z kurczakiem, jak i szpinakowa;)

      Usuń
  13. Witam. Przesyłam przepis na pyszny tatar ze śledzia
    Składniki:
    2 filety śledziowe a'la matjas z oleju
    2 średnie ogórki kiszone
    mała cebulka
    2 suszone pomidory
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
    1/4 łyżeczki soli i pieprzu
    szczypiorek
    Przygotowanie:
    Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce mieszamy majonez razem z olejem, solą i pieprzem. W większej misce mieszamy śledzia z warzywami a następnie mieszamy razem z sosem majonezowym. Gotowy tatar posypujemy pokrojonym szczypiorkiem

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka śledziowa w miseczkach z jabłek

    Składniki
    2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas
    2 jajka
    1jabłko
    Cebula
    Sól, pieprz
    Szczypiorek
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Jabłka kroimy na pół wykrawamy środki i kroimy w kostkę.Jajka gotujemy,kroimy w kostkę.Filety śledziowe , cebulę kroimy w kostkę.Wszystko razem mieszamy z jogurtem i majonezem.Doprawiamy solą i pieprzem.Nakladamy do miseczek z jabłek i posypujemy szczypiorkiem.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis i zdjęcie, życzę powodzenia w konkursie!

      Usuń
  15. Torcik ze śledziem
    Składniki:
    3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO,
    1/3 szklanki czarnych oliwek,
    1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie,
    świeże kiełki lub rzeżucha
    pieprz
    Wykonanie:
    Filety śledziowe, oliwki oraz suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
    Foremkę (obręcz) ustawić na półmisku i po kolei nakładać warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę posypać pieprzem i lekko ugniatać, aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdjąć obręcz, a całość udekorować kiełkami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kanapka ze śledziem
    Składniki:
    3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO
    3 kromki chleba żytniego
    1 burak czerwony pieczony, starowany i wymieszany z 1 łyżka chrzanu tartego i kilkoma kroplami octu,
    3 łyżki serka chrzanowego lub śmietankowego
    świeże kiełki lub rzeżucha
    Składniki sosu:
    1 łyżki chrzanu tartego
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka serka ricotta
    sol i pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Chleb smarujemy serkiem, na to układamy tarkowane buraczki y dodatkiem chrzanu, na to układamy kawałki śledzia, następnie polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub rzeżucha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenia i zdjęcia, życzę powodzenia w konkursie:)

      Usuń
  17. Kaszubski zylc ze śledzia

    Składniki :
    4 płaty filetów śledziowych lekko solonych a'la matias Seko
    2 ogórki konserwowe
    zalewa z ogórków konserwowych
    3 łyżeczki żelatyny
    wywar warzywny
    2 liście laurowe
    2 gałki muszkatołowe
    pieprz młotkowany

    Przygotowanie :
    Śledzie moczymy w wodzie . Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem młotkowanym. Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.
    Smacznego :)

    Jolanta Bałachowska
    ecco39@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. A KUKU!
    Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i śledziami a la Matjas SEKO

    Składniki:

    1 średniej wielkości kalafior
    1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
    200 g filetów śledziowych a la Matjas (wcześniej odsolonych nieco w mleku)
    1/2 puszki kukurydzy
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)

    tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.

    Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego śledzia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.

    Mieszankę wykładamy na tartaletki.
    Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. :)

    Pozdrawiam!
    Mirka
    wawrzyniakmirka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Sałatka śledziowa z awokado

    Składniki:

    2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas SEKO
    3 jajka ugotowane na twardo
    ser żółty 100g
    1 awokado
    szczypiorek
    majonez
    sól i pieprz

    Przygotowanie:

    Śledzia przepłukać zimną wodą i pokroić w drobną kostkę. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

    Łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa może znaleźć miejsce na każdym świątecznym stole, jaki i na zwykłym rodzinnym obiedzie.
    Smacznego!

    Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
  20. RODZYNKOWE ŚLEDZIE

    Składniki:
    - 8 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matijas SEKO
    - 2 łyżki cukru
    - 60 ml oleju rzepakowego
    - 4 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
    - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 3 cebule pokrojone w piórka
    - 100 g drobnych rodzynek
    - 2 listki laurowe
    - kilka ziarenek ziela angielskiego

    Przygotowanie:
    Pokrojoną cebulę zeszklić na gorącym oleju. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie,koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem- sos ma być słodko- kwaśny. Odstawić, żeby sos ostygł. Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki i zapomnieć o nim na 3 dni. Po tym czasie można się już nimi delektować. Smacznego!

    Pozdrawiam

    Dorota J.

    OdpowiedzUsuń
  21. To i ja spróbuję swoich sił w konkursie :)

    Tatar ze śledzia

    Składniki
    6 płatów śledziowych z Beczki śledzi filetów z olejem wiejskim
    6 mniejszych ogórków konserwowych
    1 papryka konserwowa
    250 gram pieczarek marynowanych
    pieprz do smaku
    natka pietruszki do dekoracji


    Sposób przygotowania

    Ogórki, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i przełożyć na durszlak do odsączenia. Płaty śledziowe pokroić w kostkę i również dać na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Śledzie i warzywa konserwowe przełożyć do miski. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie razem wymieszać. Na półmisku układać porcje w formie tymbalika. Na wierzchu udekorować natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Przesyłam przepisy na pysznego śledzia.
    Sałatka śledziowa z rzodkiewką-
    Składniki:
    2 płaty matjasy lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
    3 średnie plastry czerwonej cebuli
    4 rzodkiewki
    15 jasnych winogron bez pestkowych
    duża szczypta pieprzu
    1 łyżka płynu od matiasów
    Przygotowanie:
    Winogrona myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebule obieramy z łusek i kroimy w talarki, rozdzielamy na krążki.
    Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy w nieduże kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Winogrona odrywamy od szypułek i wkładamy do miski.
    Posypujemy pieprzem i dodajemy płyn od solonych śledzi. Mieszamy.

    Zawijasy śledziowe z jogurtem
    Składniki:
    2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
    1 suszony pomidor
    1 plaster czerwonej cebuli
    1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego z dużym czubkiem
    4 połówki orzecha włoskiego
    szczypta soli
    duża szczypta pieprzu
    koperek do dekoracji
    połówki orzecha włoskiego do dekoracji
    Przygotowanie:
    Suszony pomidor wyjmujemy z oleju i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Połówki orzechów kroimy w drobną kosteczkę.
    Do miseczki wkładamy jogurt naturalny, pokrojone warzywa i orzechy, pieprz, sól i mieszamy. Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania, osuszamy i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz.
    Dekorujemy koperkiem i połówkami orzecha.
    Odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.

    Zawijasy śledziowe z guacamole
    Składniki:
    2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
    1/4 avokado
    1 mały ząbek czosnku
    1/4 małej czerwonej papryki
    sok z cytryny do skropienia avokado
    szczypta soli
    duża szczypta pieprzu
    Przygotowanie:
    Avokado przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki. Miąższ wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
    Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa dodajemy do avokado, dodajemy też przyprawy i mieszamy.
    Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz i schładzamy.





    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj :)
    Przesyłam mojego wielkanocnego śledzia:


    'Bonjour Matjas'

    składniki na 2 porcje:
    -400 g filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO
    -4 cebule
    -6 ogórków kiszonych
    -6 ugotowanych młodych ziemniaków w mundurkach
    -250 g startej Goudy
    -250 g jogurtu naturalnego
    -4 łyżki musztardy Delikatesowej
    -1 łyżka majonezu
    -4 garści tymianku
    -1 op. ciasta francuskiego
    -mleko do namoczenia śledzi
    -masło do natłuszczenia foremek

    przygotowanie śledziowego farszu:
    1. Śledzie osuszam przez papierowy ręcznik, następnie kroję je w paski o szerokości 3 cm i zanurzam w mleku.
    2. Cebule przekrawam na ćwiartki i kroję w paseczki, ogórki kroję w talarki.
    3. Śledzie odcedzam z mleka i wrzucam do miski dodając pokrojoną cebulę i ogórki.
    4. Zalewam wszystko dressingiem.

    przygotowanie dressingu do farszu:
    1. Jogurt naturalny mieszam z musztardą delikatesową i odrobiną majonezu (proporcje wedle uznania).
    2. Dodaję sporą ilość utartego w moździerzu tymianku i wszystko razem łączę.

    przygotowanie ogólne:
    1. Foremki do mini bab smaruję masłem.
    2. Ciasto francuskie dzielę radełkiem na pół (2 kawałki na 2 formy babowe).
    3. Wykładam foremkę ciastem wywijając je na zewnątrz, tworząc kielich kwiatowy.
    4. Dno ciasta nakłuwam widelcem.
    5. Na spód ciasta wykładam startą Goudę, następnie wokoło i schodząc do środka kładę ugotowane wcześniej na osolonej wodzie młode ziemniaczki w mundurkach pokrojone w kostkę. Na to kładę kolejną warstwę startej Goudy, następnie nakładam śledziowy farsz, ponownie kładę warstwę ziemniaczków i posypuję wierzch Goudą.
    6. Zapiekam w piekarniku do zarumienienia ciasta - 220 st 15/20 min.

    konsumowanie:
    1. Urywamy kawałeczek po kawałeczku spulchnionych i przyrumienionych płatków ciasta z zewnątrz foremki.
    2. Widelczykiem wybieramy ze środka ciągnący się pyszny, gęsty z aromatem tymianku śledziowy farsz z kawałkami młodych ziemniaczków, który rozpływa się w ustach :) Nie sposób oderwać się od tak przygotowanych śledzi!

    Smacznego :)
    Agata Waksmundzka MANTIS-KITCHEN
    modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja propozycja to zdrowe, lekkie i smaczne śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto:

    Składniki:
    4 lekko solone filety śledziowe ala Matjas
    500 ml mleka
    200 g sera białego (twarożku)
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 czerwona cebula
    sok z cytryny, sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
    garść sałaty roszponki
    kilka liści cykorii

    Pesto z jarmużu:
    2 szklanki umytego jarmużu (tylko liście, bez twardej łodygi)
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki płatków migdałów
    70 ml oliwy extra vergine
    sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Filety śledziowe opłukać i moczyć w mleku przez kilka godzin. Osuszone śledzie pokroić na kawałki (najlepiej ukośnie). Biały ser wymieszać z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, sokiem z cytryny i doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystkie składniki jarmużowego pesto zmiksować w blenderze. Na półmisku ułożyć pokrojone śledzie, na środek nałożyć pastę z twarożku, z boku ułożyć sałatę roszponkę i cykorię. Sałatę obficie polać jarmużowym pesto.

    Serdecznie pozdrawiam
    Laura Przybyła
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zgłoszenie, bardzo smakowicie się zapowiada takie danie:)

      Usuń

Drukuj