Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.
To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie.
Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać!
To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie.
Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki lizać!
A tu znajdziecie inne przepisy na śledzie.
Ziemniaki z twarogiem i śledziem
Składniki (na 4 porcje):
8 średniej wielkości ziemniaków*
1 słoik śledzi (u mnie SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim)
1 czerwona cebula
czarny pieprz świeżo mielony
posiekany szczypiorek lub koperek
twarożek:
200g półtłustego twarogu
100ml śmietany 12%
sól
pieprz
2-3 łyżki szczypiorku
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach.
Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Filety śledziowe osączyć, pokroić w nieduże kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, każdy naciąć na krzyż, do środka nałożyć łyżkę twarożku, kilka kawałków śledzia, posypać cebulą, szczypiorkiem albo koperkiem i pieprzem.
Podawać od razu.
Smacznego!
8 średniej wielkości ziemniaków*
1 słoik śledzi (u mnie SEKO Beczka śledzi z olejem wiejskim)
1 czerwona cebula
czarny pieprz świeżo mielony
posiekany szczypiorek lub koperek
twarożek:
200g półtłustego twarogu
100ml śmietany 12%
sól
pieprz
2-3 łyżki szczypiorku
Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach.
Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Filety śledziowe osączyć, pokroić w nieduże kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, każdy naciąć na krzyż, do środka nałożyć łyżkę twarożku, kilka kawałków śledzia, posypać cebulą, szczypiorkiem albo koperkiem i pieprzem.
Podawać od razu.
Smacznego!
*Mnie najbardziej smakują ugotowane w mundurkach ziemniaki sałatkowe (typ A, np odmiana Anuszka), ale oczywiście można użyć innej ulubionej odmiany.
Bardzo ciekawe połączenie. Jeszcze nigdy nie jadłam ziemniaczków i śledzi. Muszą być pyszne. Ciekawa jestem tych smaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
zapraszam do udziału w konkursie:)
UsuńPysznie wyglądają Twoje śledziki :-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia dla biorących udział w konkursie :-)
Zachęcam do wzięcia udziału;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚledzie korzenne w pomidorach
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g Filetów śledziowe lekko solonych a'la Matjas SEKO
Marynata:
2 liście laurowe
3 goździki
5 ziaren pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
0,5 szklanki octu
1 szkl wody
0,5 łyżki cukru
Zalewa pomidorowa:
2-3 cebule
2-3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Przygotować zalewę - wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Ostudzić.
Śledzie opłukać i pokroić. Ja kroiłam w kawałki takie na jeden gryz.
Filety przełożyć do miski i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na kilka godzin. Gdy zbieleją wyjąć z zalewy i odsączyć - zostawiłam na całą noc w lodówce.
Cebulę pokroić w półplasterki lub w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać do tego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dolać odrobinę wody i poddusić około 5 - 6 minut mieszając. Wymieszać ze śledziami, zamknąć w szczelnym pojemniku aby smaki się przegryzły. Schłodzić minimum 3 godziny, najlepsze są po minimum dobie.
Smacznego!
Dziękuję za zgłoszenie:)
UsuńOczywiście wszystkie ziemniaki z twarogiem byśmy zjadły wgmnieniu oka ale też nie wykluczone, że śledzika te byśmy skubnęły :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie polaczenia sledziowo-ziemniaczane pod kazda postacia :) Mniam!
OdpowiedzUsuńTatar ze sledzia (1 porcja)
OdpowiedzUsuń1 sledz lekko solony pokrojony w mala kostke ( wczesniej wymoczony w mleku)
1 lyzeczka musztardy miodowej
1 lyzeczka miodu
1 lyzeczka soku z limonki
chilli i pieprz do smaku
Maly kawalek czerwonej papryki pokrojonej w mala kostke
Sparzona wrzatkiem mala cebula,wczesniej pokrojona w "osemki"
Ogorek kiszony pokrojony w mala kostke
Koperek i zoltko( jajko sparzyc)
Sledzia wymieszac z musztarda, chilli, pieprzem i ogorkiem.
Ulozyc dekoracyjnie na talerzu ozdabiajac pozostalymi skladnikami. Zoltko ulozyc na "gorze".
Galaretka
OdpowiedzUsuń100 ml rosolu
1 lyzeczka zelatyny
Bardzo drobno poszatkowana pietruszka
Sok z limonki
Sol,czosnek,pieprz.
Wylalam skladniki na plaski talerz i wlozylam do lodowki do zastygniecia. Nastepnie "poszarpalam" calosc widelcem.
Ulozylam na talerzu, a na galaretke polozylam salatka sledziowa.
Salatka
Sledzia lekko solonego, uprzednio wymoczonego w mleku i pokrojonego w kostke wymieszalam z jajkiem ugotowanym na twardo , pokrojonym w kostke, dodalam posiekany koperek, lyzke serka filadelfia i lyzke chrzanu.
Ozdobilam dodatkowo chrzanem i majonezem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
czad, a jakie zdjęcia super :)
UsuńDziękuję za zgłoszenia! Powodzenia;)
Usuńfilety śledziowe a la Matjas SEKo 5 sztuk
OdpowiedzUsuńcebula 3 sztuki
keczup 3 łyżki
jabłko 1 sztuka
musztarda rosyjska 1 łyżka
śmietana 30 % 2 łyżki
cukier 1 szczypta
cytryna sok 1 łyżka
sol 1 szczypta
olej
Śledzie i jedną cebulę włożyć do naczynia szklanego, zalać olejem. przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. Pokroić resztę cebuli w piórka, zeszklić na łyżce oleju. Dodać keczup, dusić razem około 10 minut, mieszając.Wystudzić.
Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem cytrynowym. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Przed podaniem, wyjąć śledzie, osuszyć z nadmiaru oleju. Ułożyć na talerzu śledzie, z jednej strony jabłka a z drugiej cebulę. SMACZNEGO!!!!!
Dziękuję za zgłoszenia! Powodzenia;)
UsuńOto moje śledziowe propozycje :)
OdpowiedzUsuńKolorowa sałatka ze śledziem i buraczkiem
Bardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole.
Składniki:
4 filety śledziowe lekko solone a'la matjas SEKO
2 buraczki
3 marchewki
2 czerwone cebule
3 ziemniaki
3 jajka
Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone
natka pietruszki
sól, pieprz
1;1 majonez z jogurtem naturalnym
Przygotowanie:
Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach jarzynowych. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek i również osobno starkować. Majonez wymieszać w równych porcjach z jogurtem w równych porcjach po ok 5 łyżek.
W salaterce układać warstwami:
- śledzie pokrojone w paseczki
- ziemniaki, lekko oprószyć pieprzem i solą
- drobno posiekana cebulka
- sos jogurtowy
- marchewka, lekko posolić polać delikatnie sosem
- drobno pokrojony ogórek
- biała jajek, sól, pieprz odrobina sosu
- buraczki, przyprawy i reszta sosu
Na wierzchu ułożyć starte żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Całość schłodzić przed podaniem
Rolada buraczkowa ze śledziem
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.
Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji.
Składniki;
4 duże lub 5 średniej wielkości buraki
4 marchewki
2-3 nie za duże ziemniaki
2 jajka
1 mała cebulka
2-3 nie duże płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO
Majonez około 100g
sól
W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam, że nie jest ona konieczna jeśli tylko dobrze odsączymy buraczki.
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Warzywa oprócz cebuli ugotować w łupinkach, po ugotowaniu obrać.
Warzywa każde z osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku.
Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać.
Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin.
Składanie rolady:
Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie odciśnięte buraczki- jest to pierwsza warstwa ( mój wymiar pierwszej buraczkowej warstwy to 32x25cm) . Ja nakładałam na buraczki dodatkową folię i to przez nią ugniatałam warstwę buraków. Lekko posolić.
Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i posmarować majonezem.
Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie.
Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz dłuższe krawędzie i zawinąć do środka najpierw prawą i następnie nakładając lewą stronę tworząc roladę. Mam nadzieję, że piszę dość zrozumiale. Niestety nie miałam pomocników, którzy w trakcie jej zawijania zrobili by zdjęcie.
Po złożeniu rolady zawinąć ją w folię i dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie udekorować i kroić w plastry.
Bardzo smakowite przepisy:) Powodzenia!
UsuńDziś będę robiła podobne ziemniaki tylko mam zamiar je upiec aby skórka była chrupiąca.
OdpowiedzUsuńPoza śledziowym farszem zrobię jeszcze z kurczakiem i pieczarkami oraz szpinakowo-serowy :)
brzmi pysznie, zarówno wersja z kurczakiem, jak i szpinakowa;)
UsuńWitam. Przesyłam przepis na pyszny tatar ze śledzia
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 filety śledziowe a'la matjas z oleju
2 średnie ogórki kiszone
mała cebulka
2 suszone pomidory
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
szczypiorek
Przygotowanie:
Śledzie osuszamy z nadmiaru oleju i kroimy je w drobna kostkę. Ogórki, cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę-najlepiej, żeby były takiej samej wielkości jak kawałki śledzi. W małej miseczce mieszamy majonez razem z olejem, solą i pieprzem. W większej misce mieszamy śledzia z warzywami a następnie mieszamy razem z sosem majonezowym. Gotowy tatar posypujemy pokrojonym szczypiorkiem
Dziękuję za przepis, życzę powodzenia w konkursie!
UsuńSałatka śledziowa w miseczkach z jabłek
OdpowiedzUsuńSkładniki
2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas
2 jajka
1jabłko
Cebula
Sól, pieprz
Szczypiorek
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Jabłka kroimy na pół wykrawamy środki i kroimy w kostkę.Jajka gotujemy,kroimy w kostkę.Filety śledziowe , cebulę kroimy w kostkę.Wszystko razem mieszamy z jogurtem i majonezem.Doprawiamy solą i pieprzem.Nakladamy do miseczek z jabłek i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
Dziękuję za przepis i zdjęcie, życzę powodzenia w konkursie!
UsuńTorcik ze śledziem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO,
1/3 szklanki czarnych oliwek,
1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie,
świeże kiełki lub rzeżucha
pieprz
Wykonanie:
Filety śledziowe, oliwki oraz suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Foremkę (obręcz) ustawić na półmisku i po kolei nakładać warstwy śledzia, pomidorów i oliwek. Każdą warstwę posypać pieprzem i lekko ugniatać, aby szczelnie wypełniła foremkę. Na koniec zdjąć obręcz, a całość udekorować kiełkami.
Kanapka ze śledziem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 płaty śledziowe lekko solone a’la matjas SEKO
3 kromki chleba żytniego
1 burak czerwony pieczony, starowany i wymieszany z 1 łyżka chrzanu tartego i kilkoma kroplami octu,
3 łyżki serka chrzanowego lub śmietankowego
świeże kiełki lub rzeżucha
Składniki sosu:
1 łyżki chrzanu tartego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka serka ricotta
sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Chleb smarujemy serkiem, na to układamy tarkowane buraczki y dodatkiem chrzanu, na to układamy kawałki śledzia, następnie polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub rzeżucha.
Dziękuję za zgłoszenia i zdjęcia, życzę powodzenia w konkursie:)
UsuńKaszubski zylc ze śledzia
OdpowiedzUsuńSkładniki :
4 płaty filetów śledziowych lekko solonych a'la matias Seko
2 ogórki konserwowe
zalewa z ogórków konserwowych
3 łyżeczki żelatyny
wywar warzywny
2 liście laurowe
2 gałki muszkatołowe
pieprz młotkowany
Przygotowanie :
Śledzie moczymy w wodzie . Następnie opłukane płaty gotujemy około 15 minut w wywarze z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem młotkowanym. Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki, a wywar przecedzamy przez sitko.Do wywaru dodajemy zalewę z ogórków i rozrabiamy z żelatyną. Do miseczek układamy pokrojone ogórki i śledzie zalewamy żelatyną do stężenia.
Smacznego :)
Jolanta Bałachowska
ecco39@wp.pl
Coś nowego dla mnie;) dziękuję za zgłoszenie!
UsuńA KUKU!
OdpowiedzUsuńTartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i śledziami a la Matjas SEKO
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior
1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
200 g filetów śledziowych a la Matjas (wcześniej odsolonych nieco w mleku)
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka curry
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)
tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.
Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego śledzia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.
Mieszankę wykładamy na tartaletki.
Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. :)
Pozdrawiam!
Mirka
wawrzyniakmirka@gmail.com
Bardzo pomysłowe danie! Powodzenia:)
UsuńSałatka śledziowa z awokado
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 filety śledziowe lekko solone a'la Matjas SEKO
3 jajka ugotowane na twardo
ser żółty 100g
1 awokado
szczypiorek
majonez
sól i pieprz
Przygotowanie:
Śledzia przepłukać zimną wodą i pokroić w drobną kostkę. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie dodać posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Łatwa w wykonaniu sałatka śledziowa może znaleźć miejsce na każdym świątecznym stole, jaki i na zwykłym rodzinnym obiedzie.
Smacznego!
Pozdrawiam. Jola
Sałatka w moim guście;) Powodzenia!
UsuńRODZYNKOWE ŚLEDZIE
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 8 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matijas SEKO
- 2 łyżki cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 100 g drobnych rodzynek
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę zeszklić na gorącym oleju. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie,koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem- sos ma być słodko- kwaśny. Odstawić, żeby sos ostygł. Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki i zapomnieć o nim na 3 dni. Po tym czasie można się już nimi delektować. Smacznego!
Pozdrawiam
Dorota J.
Robię podobne - pyszne są! Powodzenia w konkursie!
UsuńTo i ja spróbuję swoich sił w konkursie :)
OdpowiedzUsuńTatar ze śledzia
Składniki
6 płatów śledziowych z Beczki śledzi filetów z olejem wiejskim
6 mniejszych ogórków konserwowych
1 papryka konserwowa
250 gram pieczarek marynowanych
pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Ogórki, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i przełożyć na durszlak do odsączenia. Płaty śledziowe pokroić w kostkę i również dać na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Śledzie i warzywa konserwowe przełożyć do miski. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie razem wymieszać. Na półmisku układać porcje w formie tymbalika. Na wierzchu udekorować natką pietruszki.
Uwielbiam tatara śledziowego:)
UsuńWitam. Przesyłam przepisy na pysznego śledzia.
OdpowiedzUsuńSałatka śledziowa z rzodkiewką-
Składniki:
2 płaty matjasy lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
3 średnie plastry czerwonej cebuli
4 rzodkiewki
15 jasnych winogron bez pestkowych
duża szczypta pieprzu
1 łyżka płynu od matiasów
Przygotowanie:
Winogrona myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebule obieramy z łusek i kroimy w talarki, rozdzielamy na krążki.
Matiasy wyjmujemy z opakowania i kroimy w nieduże kawałki, wkładamy do miski. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i czerwoną cebulę. Winogrona odrywamy od szypułek i wkładamy do miski.
Posypujemy pieprzem i dodajemy płyn od solonych śledzi. Mieszamy.
Zawijasy śledziowe z jogurtem
Składniki:
2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
1 suszony pomidor
1 plaster czerwonej cebuli
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego z dużym czubkiem
4 połówki orzecha włoskiego
szczypta soli
duża szczypta pieprzu
koperek do dekoracji
połówki orzecha włoskiego do dekoracji
Przygotowanie:
Suszony pomidor wyjmujemy z oleju i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czerwoną cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Połówki orzechów kroimy w drobną kosteczkę.
Do miseczki wkładamy jogurt naturalny, pokrojone warzywa i orzechy, pieprz, sól i mieszamy. Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania, osuszamy i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz.
Dekorujemy koperkiem i połówkami orzecha.
Odstawiamy w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
Zawijasy śledziowe z guacamole
Składniki:
2 płaty matjasa lekko solonego w oleju rzepakowym Seko
1/4 avokado
1 mały ząbek czosnku
1/4 małej czerwonej papryki
sok z cytryny do skropienia avokado
szczypta soli
duża szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Avokado przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki. Miąższ wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone warzywa dodajemy do avokado, dodajemy też przyprawy i mieszamy.
Płaty matjasa wyjmujemy z opakowania i spinamy wykałaczkami tak aby powstał okrąg. Do środka wkładamy farsz i schładzamy.
Dziękuję, wszystkie przepisy są bardzo apetyczne!
UsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńPrzesyłam mojego wielkanocnego śledzia:
'Bonjour Matjas'
składniki na 2 porcje:
-400 g filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO
-4 cebule
-6 ogórków kiszonych
-6 ugotowanych młodych ziemniaków w mundurkach
-250 g startej Goudy
-250 g jogurtu naturalnego
-4 łyżki musztardy Delikatesowej
-1 łyżka majonezu
-4 garści tymianku
-1 op. ciasta francuskiego
-mleko do namoczenia śledzi
-masło do natłuszczenia foremek
przygotowanie śledziowego farszu:
1. Śledzie osuszam przez papierowy ręcznik, następnie kroję je w paski o szerokości 3 cm i zanurzam w mleku.
2. Cebule przekrawam na ćwiartki i kroję w paseczki, ogórki kroję w talarki.
3. Śledzie odcedzam z mleka i wrzucam do miski dodając pokrojoną cebulę i ogórki.
4. Zalewam wszystko dressingiem.
przygotowanie dressingu do farszu:
1. Jogurt naturalny mieszam z musztardą delikatesową i odrobiną majonezu (proporcje wedle uznania).
2. Dodaję sporą ilość utartego w moździerzu tymianku i wszystko razem łączę.
przygotowanie ogólne:
1. Foremki do mini bab smaruję masłem.
2. Ciasto francuskie dzielę radełkiem na pół (2 kawałki na 2 formy babowe).
3. Wykładam foremkę ciastem wywijając je na zewnątrz, tworząc kielich kwiatowy.
4. Dno ciasta nakłuwam widelcem.
5. Na spód ciasta wykładam startą Goudę, następnie wokoło i schodząc do środka kładę ugotowane wcześniej na osolonej wodzie młode ziemniaczki w mundurkach pokrojone w kostkę. Na to kładę kolejną warstwę startej Goudy, następnie nakładam śledziowy farsz, ponownie kładę warstwę ziemniaczków i posypuję wierzch Goudą.
6. Zapiekam w piekarniku do zarumienienia ciasta - 220 st 15/20 min.
konsumowanie:
1. Urywamy kawałeczek po kawałeczku spulchnionych i przyrumienionych płatków ciasta z zewnątrz foremki.
2. Widelczykiem wybieramy ze środka ciągnący się pyszny, gęsty z aromatem tymianku śledziowy farsz z kawałkami młodych ziemniaczków, który rozpływa się w ustach :) Nie sposób oderwać się od tak przygotowanych śledzi!
Smacznego :)
Agata Waksmundzka MANTIS-KITCHEN
modliszka201@wp.pl
To musi być pyszne!
UsuńMoja propozycja to zdrowe, lekkie i smaczne śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 lekko solone filety śledziowe ala Matjas
500 ml mleka
200 g sera białego (twarożku)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 czerwona cebula
sok z cytryny, sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
garść sałaty roszponki
kilka liści cykorii
Pesto z jarmużu:
2 szklanki umytego jarmużu (tylko liście, bez twardej łodygi)
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków migdałów
70 ml oliwy extra vergine
sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
Filety śledziowe opłukać i moczyć w mleku przez kilka godzin. Osuszone śledzie pokroić na kawałki (najlepiej ukośnie). Biały ser wymieszać z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, 3 łyżkami jogurtu naturalnego, sokiem z cytryny i doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wszystkie składniki jarmużowego pesto zmiksować w blenderze. Na półmisku ułożyć pokrojone śledzie, na środek nałożyć pastę z twarożku, z boku ułożyć sałatę roszponkę i cykorię. Sałatę obficie polać jarmużowym pesto.
Serdecznie pozdrawiam
Laura Przybyła
a763@gazeta.pl
Dziękuję za zgłoszenie, bardzo smakowicie się zapowiada takie danie:)
Usuń