Jakie kulinarne skojarzenia macie z Hiszpanią? U mnie jest ich całe mnóstwo, choć jeszcze tyle niezwiedzonych regionów przede mną: paella, churros, gazpacho, crema catalana, jamon, pisto i oczywiście tortilla de patatas. Ta ostatnia jest bohaterką dzisiejszego wpisu. Tortilla de patatas znana też jako tortilla de papas albo tortilla espańola jest chyba najpopularniejszym daniem, dostępnym "od ręki" w każdym barze. Smażone lub gotowane ziemniaki (spotkałam różne wersje przepisu), cebula, jajko i oliwa - to podstawowe składniki tortilli, tanie i dostępne w każdym domu. A wariantów tortilli w zależności od dodatków oczywiście może być całe mnóstwo. Tak oto spróbować możemy tortilli z chorizo, ze szpinakiem, z oliwkami, z pieczarkami nawet. Podawana na ciepło lub zimno, z oliwą lub sosem pomidorowym, z sałata lub na kromce pieczywa - tortilla świetnie smakuje w każdej postaci.
Pamiętam, jak sama próbowałam pierwszy raz usmażyć tortillę. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym przepisie żadnej filozofii. Ot, kroimy ziemniaki, obsmażamy, rozmącamy jajka, zalewamy i gotowe. Jak bardzo się myliłam, okazało już po próbie odwrócenia placka (po hiszpańsku to się pięknie nazywa "dar la vuelta a la tortilla") - ziemniaki przywarły go patelni, miejscami się przypaliły. Owszem, jak by zamknąć oczy, smakowało to jak tortilla, jednak zupełnie tak nie wyglądało. Cóż, dobra patelnia to jednak podstawa:) Kolejna próba, już w domu, okazała się zdecydowanie bardziej udana, odwrócenie tortilli nie sprawiło żadnego problemu - wyszła wyśmienita.
Robiąc tortillę kombinuję czasem z różnymi smakami, jak na przykład w tym przypadku - dodając oliwki i suszone pomidory.
Polecam też inne przepisy z ziemniakami:
5-6 średniej wielkości ziemniaków
4 jajka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
4 suszone pomidory
garść oliwek
sól
pieprz
tymianek
szczypta słodkiej wędzonej papryki
oliwa
2 łyżki tartego sera
posiekany szczypiorek
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić ziemniaki, smażyć na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie, nie rozpadły się i nie przyrumieniły się za bardzo. Ziemniaki zdjąć z patelni, osączając z nadmiaru tłuszczu.
Cebule obrać, pokroić w większą kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.
Jajka wbić do głębokiej miski, rozmącić widelcem, dodać sól i przyprawy, wymieszać.
Oliwki i suszone pomidory pokroić.
Do jajek dodać ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszać.
Na patelnię* wlać jeszcze łyżkę oliwy, wylać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Patelnią poruszać kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Tortillę odwrócić: przykryć z wierzchu talerzem, odwrócić patelnię, a placek w talerza zsunąć z powrotem na patelnię. Przykryć i smażyć na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypać z wierzchu serem i szczypiorkiem.
Podawać pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.
Smacznego!
*Do smażenia tortilli lepiej użyć patelni niezbyt szerokiej, wtedy placek będzie wyższy. Na tę ilość składników najlepsza będzie patelnia o średnicy 22-24cm.
Pamiętam, jak sama próbowałam pierwszy raz usmażyć tortillę. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym przepisie żadnej filozofii. Ot, kroimy ziemniaki, obsmażamy, rozmącamy jajka, zalewamy i gotowe. Jak bardzo się myliłam, okazało już po próbie odwrócenia placka (po hiszpańsku to się pięknie nazywa "dar la vuelta a la tortilla") - ziemniaki przywarły go patelni, miejscami się przypaliły. Owszem, jak by zamknąć oczy, smakowało to jak tortilla, jednak zupełnie tak nie wyglądało. Cóż, dobra patelnia to jednak podstawa:) Kolejna próba, już w domu, okazała się zdecydowanie bardziej udana, odwrócenie tortilli nie sprawiło żadnego problemu - wyszła wyśmienita.
Robiąc tortillę kombinuję czasem z różnymi smakami, jak na przykład w tym przypadku - dodając oliwki i suszone pomidory.
Polecam też inne przepisy z ziemniakami:
- Kluski śląskie
- Kopytka
- Kopytka pietruszkowe
- Placki po węgiersku
- Placki ziemniaczane ze śledziem
- Farszynki z kapustą
- Kartacze albo cepeliny
Tortilla de patatats
Składniki:5-6 średniej wielkości ziemniaków
4 jajka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
4 suszone pomidory
garść oliwek
sól
pieprz
tymianek
szczypta słodkiej wędzonej papryki
oliwa
2 łyżki tartego sera
posiekany szczypiorek
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać ok 3 łyżek oliwy, wrzucić ziemniaki, smażyć na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie, nie rozpadły się i nie przyrumieniły się za bardzo. Ziemniaki zdjąć z patelni, osączając z nadmiaru tłuszczu.
Cebule obrać, pokroić w większą kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.
Jajka wbić do głębokiej miski, rozmącić widelcem, dodać sól i przyprawy, wymieszać.
Oliwki i suszone pomidory pokroić.
Do jajek dodać ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszać.
Na patelnię* wlać jeszcze łyżkę oliwy, wylać mieszankę jajeczno-ziemniaczaną. Patelnią poruszać kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Tortillę odwrócić: przykryć z wierzchu talerzem, odwrócić patelnię, a placek w talerza zsunąć z powrotem na patelnię. Przykryć i smażyć na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypać z wierzchu serem i szczypiorkiem.
Podawać pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.
Smacznego!
*Do smażenia tortilli lepiej użyć patelni niezbyt szerokiej, wtedy placek będzie wyższy. Na tę ilość składników najlepsza będzie patelnia o średnicy 22-24cm.
lubię,rzadko robię, więc muszę wrócić do tego przepisu;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego dania nie jadłyśmy ale bardzo lubimy ziemniaki, więc pod taką postacią i z takimi dodatkami na pewno by nam smakowały :D
OdpowiedzUsuńtakie proste składniki a wyszło z tego pyszne danie, które chętnie powtórzę :D
OdpowiedzUsuńJako miłośniczka Hiszpanii jadłam i to nie raz,bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńLubię :-) Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i lubię :) Kreatywne wykorzystanie ziemniaków. Pyszne danie :) iście hiszpańskie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo :)
I wychodzi na to, że nie tylko znajomość przepisów się przydaje, ale również umiejętności techniczne. I kto by się tego spodziewał.
OdpowiedzUsuńApetyczna propozycja.
właśnie przypomniałaś mi o moim jednym z pierwszych wpisów, gdzie trzeba ponownie zrobić tortillę i nowe zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie! Aż ślinka cieknie na sam widok <3
OdpowiedzUsuń