Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.
Do przygotowania tego dania użyłam filetów śledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami a'la matjas.
A tu znajdziecie inne przepisy na śledzie.
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie
Składniki:5 filetów śledziowych z suszonymi ziołami (Beczka śledzi SEKO) albo filetów a'la matjas
1 winne jabłko
kawałek pora ok 6cm (jasnozielona część)
6 łyżek śmietany 18%
Filety a'la matjas wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez ok godzinę, żeby nie były zbyt słone.
Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć.
Filety pokroić w kawałki.
Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
u mnie w domu robi się tak samo:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym, oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńOoo tak - dawno nie jadłam śledzi, a tu taka smakowita propozycja. Mniam! Idealnie trafiłaś w moje gusta. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńZ jabłuszkiem to ciekawe połączenie :D
OdpowiedzUsuńeee, czy ja dobrze zrozumiałam, że obie już lubicie śledzie??;)
UsuńAngelika tak xD Ja nadal ich nie kocham ale też nie nienawidzę :P Mam, że tak powiem... ambiwalentny stosunek do śledzi :P
Usuń"nie kocham ale też nie nienawidzę" - to już coś, jest nadzieja:)
Usuńbardzo lubię śledzie i wszelkie śledziowe sałatki! pysznie!
OdpowiedzUsuńŚledzie to mój ulubiony element w jadłospisie :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis! Oby takich więcej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmaczna rybka:)
OdpowiedzUsuńz porem to i ja jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie :-) Pyszne są :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki rybne. Twoja wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuń