Szukacie pomysłu na obiad, który pokochają dzieciaki i dorośli nie odmówią dokładki? A co powiecie na kotlety z siekanego fileta drobiowego?
Te kotleciki posmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Soczyste, delikatne mięso wręcz rozpływa się w ustach. To potrawa, która w zależności od przypraw zmienia swój charakter: wielbiciele czosnku mogą dodać kilka ząbków więcej, miłośnicy ostrych smaków niech dosypią szczyptę chili. Kotlety można podać tradycyjnie jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami i surówką, można również potraktować je jako sytą przekąskę i zajadać zanurzając w ulubionym sosie. Ba, świetnie się sprawdzają również w burgerach albo z lekką sałatką jako lunch do pracy.
Polecam również inne przepisy na dania z mięsa:
- Klopsiki w sosie grzybowym
- Szwedzkie klopsiki kottbullar
- Leniwe gołąbki (bez zawijania)
- Kotlety mielone mojej babci
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Kotlety drobiowe siekane
Składniki (na 8 kotletów):
300g filetu z kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżka majonezu
1 łyżka maki
1 jajko
sól
pieprz czarny
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
szczypta tymianku
olej rzepakowy do smażenia
Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeśli jednak bardzo się nam spieszy, można pominąć marynowanie.
Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.
Smacznego!
300g filetu z kurczaka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżka majonezu
1 łyżka maki
1 jajko
sól
pieprz czarny
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
pół łyżeczki słodkiej papryki (może być wędzona)
szczypta tymianku
olej rzepakowy do smażenia
Mięso oczyścić z błon, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Do mięsa dodać majonez, cebulę, czosnek, doprawić do smaku, wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki. Jeśli jednak bardzo się nam spieszy, można pominąć marynowanie.
Następnie dodać jajko, mąkę, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać płaskie kotlety (jak racuchy), smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut.
Smacznego!
bardzo lubię takie kotleciki:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńSłyszałam kiedyś o kotletach drobiowych siekanych, ale nigdy takich jeszcze nie robiłam. Pyszne! Rewelacyjnie się prezentują. Z chęcią skosztowałabym tego dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Jak nigdy nie robilas to skad wiesz ze te sa pyszne haha
UsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńja również lubię bardzo :D
OdpowiedzUsuńuwielbiamy, dorzucam jeszcze ser :D
OdpowiedzUsuńz serem też robię, ale tym razem postawiłam na wersję "uboższą" w składniki, ale nie w smaku;)
UsuńPodobne kotleciki nasza babcia często robi :) Zawsze wszyscy się nimi zajadają :D
OdpowiedzUsuń