Wpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych, tabliczki gorzkiej czekolady oraz ulubionych bakalii.
Najpierw trzeba zatemperować czekoladę: siekamy ją, 1/3 odkładamy, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada osiągnie temperaturę 50stC, zdejmujemy z kąpieli, wsypujemy tę odłożoną część i mieszamy, aż uzyskamy gładką lejącą czekoladę.
Wafle układamy na kratce, na każdy wylewamy łyżkę czekolady, rozsmarowujemy i posypujemy bakaliami. Zostawiamy na pół godziny, żeby czekolada zastygła. U mnie wśród bakalii znalazły się rodzynki, żurawina, morele, śliwki, migdały, prażone i obrane z skórki orzechy włoskie, miechunka peruwiańska oraz wiórki kokosowe.
Proste, prawda?;) Można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły albo do pracy, wziąć do pochrupania podczas dłuższego spaceru...
No właśnie, pogoda dopisuje, więc uciekam na spacer łapać promienie słońca i witaminę D;)
Miłego i słonecznego dnia!
jaki pyszny i zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie bym pochrupała te zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę pysznie☺
OdpowiedzUsuńOo jakie fajne chrupacze. Ja tam bakalie uwielbiam i się z tym nie kryję. Także jak dla mnie propozycja mistrzowska! Pozdrawiam wieczorowo, weekendowo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze uwielbiamy kawałki banana dodać wtedy jest też fajny mięciutki element :D Ale trzeba zjeść od razu ;)
OdpowiedzUsuńAle genialny pomysł! Ja uwielbiam wafle ryżowe :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczne Julianno, bardzo podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł i do tego super to wygląda
OdpowiedzUsuńpomysł absolutnie czaderski :) taki prosty a pyszny i zdrowy :D
OdpowiedzUsuń