Powoli zaczynam rozmyślać o przygotowaniach do Wielkanocy. Słońce dziś tak pięknie świeci, że zastanawiałam się nad umyciem okien. Jednak postanowiłam odłożyć wiosenne przedświąteczne porządki na nieco później, gdy będzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie.
Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
150 g drobnego cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
lukier:
4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:
- Kulicz cruffin
- Kulicz twarogowy
- Kulicz - rosyjska babka wielkanocna
- Babka drożdżowa parzona
- Babka kokosowa
- Babka 3 kolory
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Babka migdałowa (najlepsza)
Babka cytrynowa
Składniki:200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
150 g drobnego cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
lukier:
4 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto.
Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce.
Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę.
Smacznego!
Super! Lubię babki, zwłaszcza w okolicach Wielkanocy. To już ten czas, gdzie gromadzenie przepisów na nie jest jak najbardziej mile widziane!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie :)
U nas tradycyjnie zagości gotowana i pewnie jeszcze jedna. Chciałabym w tym roku drożdżową zrobić :)
OdpowiedzUsuńWspaniała ☺
OdpowiedzUsuńIdealna, uwielbiam cytrynowe ciasta. Ja już powoli też biorę sie za testowanie przepisów świątecznych :)
OdpowiedzUsuńTak pysznie też byśmy chciały już się przygotować :D Domowa cytrynowa babka to must have tych świąt :D
OdpowiedzUsuńCytrynowe babki uwielbiam :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńtaka tradycyjna, i klasyczna. Pyszna:)
OdpowiedzUsuń