Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów. Zawsze, gdy przechodzę obok piekarni, skąd dolatuje zapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki.
Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:)
Składniki (na 24 sztuki):
ciasto:
3 szklanki mąki
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
20g drożdży
1 jajko
2 żółtka
70g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka oleju
nadzienie:
300g twarogu śmietankowego
1 białko
3 łyżki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
ziarenka z połowy laski wanilii
do posmarowania: 1 białko
do posypania: cukier perlisty
Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Jajko i żółtko rozmieszać z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Ciągle wyrabiając dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dobrze wyrobione powinno odstawać od ręki.
Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski, posmarować olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc do wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić do ocieplenia na 2 godziny. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki.
Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce przykryte ściereczką.
Smacznego!
wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDomowe, pyszne, z wanilią... ach! No nie można lepiej rozpocząć dnia. Takie rogaliki muszą smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! Życzę miłego dnia :)
rogaliki wyglądają cudnie. Jak z najlepszej cukierni !! :-)) Porywam jednego i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńidealne i aż się proszą by spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ciasto to ja mogę jeść bez opamiętania. Twoje rogaliki prezentują się wybornie <3
OdpowiedzUsuńJakie pyszne rogaliki! Cudnie wyglądają! :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne wypieki Mysle ze nie ma już po nich sladu prawda?
OdpowiedzUsuńAle uroczy pomysł! Dawno nie jadłam takich rogalików, a mam do nich sentyment :) Jadało się za dzieciaka!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takich rogalików nigdzie nie kupi ;)
OdpowiedzUsuńWidziałam i podziwiałam już w aromacie :) fantastyczne Ci wyszły, i jakie puchate
OdpowiedzUsuń