Prażone jabłuszka oprószone cynamonem, pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy (pod warunkiem, że budyń ugotujemy dzień wcześniej).
Składniki (na 4 porcje):
4 jabłka (antonówka, szara reneta)
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive
200ml śmietanki 30%
2 łyżki płatków migdałowych
sos czekoladowy
budyń:
1,5 szklanki mleka
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
Ugotować budyń: żółtko rozetrzeć z cukrem, wsypać obie mąki, wlać pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałą szklankę mleka zagotować, wlać miksturę jajeczną. Budyń gotować, ciągle mieszając, aż stanie się gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka, posypać cukrem i dusić aż będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Jabłka oprószyć cynamonem, ostudzić.
Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Ciasteczka pokruszyć.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
Przygotować 4 pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyć jabłka, posypać ciasteczkami, wyłożyć krem. Czynność powtórzyć, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników.
Z wierzchu desery udekorować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
jaki apetyczny deser, i nie trzeba piec:)
OdpowiedzUsuńszybko się go robi, jeśli mamy już gotowy budyń:) ale z samą śmietanką też da radę
UsuńMniam, nic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńPyszny deserek. Mam ochotę skosztować. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowym uczuciem darzę szarlotkowe smaki, więc nic dziwnego, że bym się skusiła. Ostatnio takie deserki uwielbiam. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńAle boski! Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, a w takim wydaniu - mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo fajnie wygląda ten deserek
OdpowiedzUsuńpychotka i do tego szybka w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Każdy gość byłby zadowolony z tego deseru :-D:-D:-D
OdpowiedzUsuń3x TAK dla takiego deseru! Nie dość, że świetnie wygląda, to jeszcze musi smakować rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńFAjny ten deserek, zjadłabym
OdpowiedzUsuńTAK TAK TAK! pysznie
OdpowiedzUsuńNajlepszy ;)
OdpowiedzUsuńZnam ten krem i mogę ten pomysł na takie pucharki wziąć w ciemno. Taki krem z dodatkiem żelatyny aby był stabilny pysznie smakuje na biszkopcie z owocami, i jest wspaniały również do przekładania tortów :) Często malinowy taki krem do tortów robiłam. Super :)
OdpowiedzUsuńbudyń miałam bardzo gęsty, po połączeniu ze śmietanką wyszedł bardzo zwarty krem, trzymał formę. I tez pomyślałam właśnie o zastosowaniu go w tortach. Wersja malinowa już pobudza moją wyobraźnie...
Usuń