Za nami aktywna sobota, pełna odkryć i dobrych emocji. Sobota z ciastem i kubkiem gorącej herbaty. To ciasto też było pewnym odkryciem, bowiem upiekłam go z dodatkiem mąki żytniej. Dorota, gdy zobaczyła moje ciasto jogurtowe z pomarańczami, poleciła wypróbować jej przepis na podobne ciasto w wersji fit. Nie odkładając kulinarnych eksperymentów na później upiekłam jogurtowo-żytnie ciasto. Dla przełamania smaku dodałam jabłka i porzeczki. Pyszne! A ponieważ jest jakby trochę fit, to bez wyrzutów sumienia pozwoliłam sobie na dodatkowy kawałek (albo i dwa:)
Składniki:
150ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
100g brązowego cukru
100ml oleju rzepakowego
150g mąki pszennej
70g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 kopiasta łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
sok z połowy cytryny
1 duże jabłko
garść porzeczek (dałam mrożone)
cukier puder do oprószenia ciasta
Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać.
Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudki mogą pozostać).
Jabłko obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Formę (25x13cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek. Z wierzchu wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać, na cieście poukładać kawałki jabłka i porzeczki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznej niedzieli!
Składniki:
150ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
100g brązowego cukru
100ml oleju rzepakowego
150g mąki pszennej
70g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 kopiasta łyżeczka proszku
1 płaska łyżeczka sody
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
sok z połowy cytryny
1 duże jabłko
garść porzeczek (dałam mrożone)
cukier puder do oprószenia ciasta
Jajka roztrzepać z cukrem i skórką cytrynową (lub pomarańczową), dodać jogurt i olej, wymieszać.
Obie mąki przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudki mogą pozostać).
Jabłko obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Formę (25x13cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek. Z wierzchu wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać, na cieście poukładać kawałki jabłka i porzeczki.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznej niedzieli!
Pysznie wygląda to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńsuper, że smakuje :-) ja robię je przynajmniej raz w tygodniu :-) polecam dodatek żurawiny :-) smacznego!!!
OdpowiedzUsuńspróbuję z bakaliami następnym razem;)
Usuńświetnie wygląda, pyszne będzie z każdymi owocami :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, musi być apetyczne.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńnie ma to jak takie ciasto na weekend:)
OdpowiedzUsuńCudne😚
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, zjadła bym kawałek 😆
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się rewelacyjnie! Porywam kawałek do herbaty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie suche ciasta robić z owocami :D Fantastyczne przełamanie smaków :)
OdpowiedzUsuńDoskonałe to ciasto! Jeszcze nigdy nie robiłam jogurtowej propozycji z żytnim dodatkiem. Super. Przetestuję. Prezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego wieczoru! :)
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pysznie wygląda, trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żyto, niestety nie ma zbyt wielu przepisów na żyto, poza chlebem. Więcej słodyczy z żytem proszę.
OdpowiedzUsuńPostaram się;)
Usuń