Mięso ze schabu wieprzowego jest na tyle uniwersalne, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne schabowe, pieczeń, roladki albo bitki. Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam je z kaszą orkiszową i warzywami. Pyszny mieliśmy obiad;)
Składniki:
8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg)
2 łyżki musztardy
4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli (125g)
pieprz
sól
mąka do obtoczenia roladek
olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia
150ml białego wina
100ml śmietanki 30%
2 gałązki rozmarynu
Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat.
Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć wykałaczką). Roladki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, roladki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut.
Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami.
Smacznego!
Składniki:
8 kotletów ze schabu o grubości 1cm (albo kawałek schabu o wadze ok 1kg)
2 łyżki musztardy
4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1 kulka mozzarelli (125g)
pieprz
sól
mąka do obtoczenia roladek
olej lub olej z suszonych pomidorów do smażenia
150ml białego wina
100ml śmietanki 30%
2 gałązki rozmarynu
Schab w kawałku pokroić na 8 kotletów. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na cienki płat.
Ser pokroić w ósemki. Kotlety oprószyć pieprzem, posmarować cienko musztardą, wyłożyć pół łyżki pasty pomidorowej i kawałek sera, zwinąć jak krokiety (można dodatkowo obwiązać kuchenną nicią albo spiąć wykałaczką). Roladki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, roladki obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać wino, włożyć rozmaryn, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Jeśli w trakcie duszenia płyn wyparuje, należy podlać jeszcze odrobinę wina lub gorącej wody. Po 20 minutach wlać śmietankę i dusić kolejne 10 minut.
Roladki podawać z gotowanymi ziemniakami, kaszą na sypko, warzywami.
Smacznego!
oj,przepyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo! Super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńależ wiosennie się zrobiło od tych kolorów na talerzu :D
OdpowiedzUsuńfantastycznie wyglądają, i jakie kolory!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńApetyczna porcyjka)))
OdpowiedzUsuńTaka wielka fanka suszonych pomidorów jak ja nie może przejść obok tej propozycji obojętnie. Doskonałe smaki :)
OdpowiedzUsuńMoja mama właśnie na weekend zrobi roladki, muszę jej podsunąć pomysł na farsz :)
Prześwietna propozycja.
Pozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam takie połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ale najchętniej to byśmy wyjadły te wszystkie warzywka :D
OdpowiedzUsuń