Tydzień temu byłam na warsztatach "Drób na świątecznym stole". O samym wydarzeniu opowiem Wam nieco później, dziś natomiast proponuję smakowity wstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko.
Polecam również inne przepisy na dania z kurczakiem:
- Pieczony kurczak z jabłkami
- Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem
- Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
- Pilaw z kurczakiem
- Pollo della nonna - kurczak babci
Pieczony maślany kurczak z warzywami
Składniki:
1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek)
1 kg ziemniaków
2-3 marchewki
2 szalotki
4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
50g zimnego masła
olej do wysmarowania formy
oliwa
marynata:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta curry
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki tymianku
Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować olejem, włożyć kurczaka, wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Masło pokroić w plastry, połowę wyłożyć na kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok.
Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać.
Smacznego!
1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek)
1 kg ziemniaków
2-3 marchewki
2 szalotki
4 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
50g zimnego masła
olej do wysmarowania formy
oliwa
marynata:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta curry
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki tymianku
Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą.
Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować olejem, włożyć kurczaka, wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Masło pokroić w plastry, połowę wyłożyć na kurczaka, przykryć i piec kolejne 30 minut. Do naczynia z kurczakiem włożyć warzywa, na kurczaka wyłożyć pozostałe masło, przykryć i piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać ok 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie, a po nakłuciu kurczaka w okolicach udka powinien wypływać jasny przezroczysty sok.
Naczynie wyjąć z piekarnika, przykryć i pozostawić na ok 5 minut, a następnie podawać.
Smacznego!
Ach, doskonały! Uwielbiam pieczonego kurczaka. A jak jest taki domowy, aromatyczny to już w ogóle ciężko się oprzeć takiemu daniu. Wygląda tak bardzo smakowicie :) Zasiadam do obiadu :D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka ciepłe :)
jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńto jest zdecydowanie rewelacyjny obiadek :D
OdpowiedzUsuńWspaniały, uwielbiam drób, podoba mi sie ten pomysł
OdpowiedzUsuńMusi być naprawdę dobre!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Przepyszny smak!
OdpowiedzUsuńChyba ten zapach aż do nas doleciał <3
OdpowiedzUsuńTak, pysznie pachnie i smakuje :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi smakować nieziemsko! Oj, zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenia są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń