Polecam również inne przepisy na świąteczne keksy:
- Stollen - niemiecka strucla bożonarodzeniowa
- Keks marcepanowy z bakaliami
- Świąteczny keks bakaliowy
- Lekah - żydowski miodownik
Keks marcepanowy z bakaliami
Składniki:
250g mąki
150g masła
150g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100g rodzynków (sułtanki, królewskie)
70g orzechów włoskich
50g śliwek
30g moreli
30g żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50ml rumu albo koniaku
70g masy marcepanowej
do dekoracji:
polewa czekoladowa
połówki orzechów włoskich
Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny.
Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy. Jedną łyżkę mąki odłożyć (będzie potrzebna do bakalii), resztę mąki przesiać z proszkiem i sodą, wyspać do masy jajecznej, wymieszać.
Bakalie oprószyć mąką, wmieszać do ciasta.
Masę marcepanową zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę (10x30) wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu keks wyjąć z formy, ostudzić na kratce, polać rozpuszczoną polewą i udekorować połówkami orzechów.
Keks można przechowywać w chłodnym miejscu, owinięty pergaminem i lnianą ściereczką.
Smacznego!
250g mąki
150g masła
150g cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100g rodzynków (sułtanki, królewskie)
70g orzechów włoskich
50g śliwek
30g moreli
30g żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50ml rumu albo koniaku
70g masy marcepanowej
do dekoracji:
polewa czekoladowa
połówki orzechów włoskich
Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny.
Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy. Jedną łyżkę mąki odłożyć (będzie potrzebna do bakalii), resztę mąki przesiać z proszkiem i sodą, wyspać do masy jajecznej, wymieszać.
Bakalie oprószyć mąką, wmieszać do ciasta.
Masę marcepanową zetrzeć na dużych oczkach, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Keksówkę (10x30) wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu keks wyjąć z formy, ostudzić na kratce, polać rozpuszczoną polewą i udekorować połówkami orzechów.
Keks można przechowywać w chłodnym miejscu, owinięty pergaminem i lnianą ściereczką.
Smacznego!
Wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam keks chałwowy,i smakuje bosko,więc marcepanową wariację też chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Domowy keks jest najlepszy. A w takiem odsłonie - genialny :) Zjadłoby się, mimo, że już po świętach.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka serdeczne :)
Ależ zachęcajaco wyglada
OdpowiedzUsuńKeks nie należy do wypieków jakie lubię, ale z dodatkiem marcepanu to musi być coś! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
kocham bakalie. ciasto dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Dla Ciebie i rodziny.
OdpowiedzUsuńdziękuję za życzenia;) Anitko, Tobie i Twojej rodzinie również pomyślnego roku życzę!
UsuńKeks że palce lizać! Wygląda rewelacyjnie i te klimatyczne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńAle super, z pewnością był pyszny, idealny na świąteczny stół.
OdpowiedzUsuńKeks to zawsze świetny pomysł :-) Twój wygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się dodatek masy marcepanowej w tym keksie, wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń