Guacamole - czyli pasta z awokado. Jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Odmian guacamole jest bardzo dużo, wszystko zależy od dodatków, a mogą nimi być pomidory, pietruszka i kolendra, cebula, papryka. Bazę natomiast stanowi awokado. Pasta świetnie sprawdza jako dodatek do wrapów, tacos, burrito i również świetnie smakuje wyjadana z miseczki nachosami.
Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok w połowy limonki
jedna mała czerwona cebula (wielkości orzecha włoskiego)
1 papryczka chili (nie musi być cała, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
1 ząbek czosnku
2-3 pomidorki cherry
sól
pieprz
Awokado przekroić na pół, rozdzielić połówki przekręcając je w przeciwnym kierunku. W pestkę wbić nóż (delikatnie, to nie wymaga siły, jedynie ostrożności;) i wyjąć ją. Miąższ wydrążyć za pomocą łyżki i przełożyć do szklanej miseczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule obrać i drobno posiekać. Papryczkę również posiekać. Pomidory i kolendrę pokroić.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki oraz pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Moja rada: guacamole przygotowuje się bardzo szybko, nie róbcie pasty na zapas, gdyż awokado ciemnieje i pasta nie będzie wyglądała apetycznie.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
sok w połowy limonki
jedna mała czerwona cebula (wielkości orzecha włoskiego)
1 papryczka chili (nie musi być cała, w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
1 ząbek czosnku
2-3 pomidorki cherry
sól
pieprz
Awokado przekroić na pół, rozdzielić połówki przekręcając je w przeciwnym kierunku. W pestkę wbić nóż (delikatnie, to nie wymaga siły, jedynie ostrożności;) i wyjąć ją. Miąższ wydrążyć za pomocą łyżki i przełożyć do szklanej miseczki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule obrać i drobno posiekać. Papryczkę również posiekać. Pomidory i kolendrę pokroić.
Awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki oraz pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
pięknie to wygląda, zwłaszcza na tych kolorowych talerzach :)
OdpowiedzUsuńczęsto robię taką pastę, nie dość,że zdrowa, to jaka pyszna ;)
OdpowiedzUsuńGuakalome :) Wiele o niej słyszałam, a jeszcze nie jadłam. Nie do wiary! Teraz nie mam już wymówek i muszę wziąć się za guakamole. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPrzepadamy wręcz za guacamole <3 super smakuje grzankami :D
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńznam od dawna, ale będą dzieckiem mama nazywała to "masełkiem z awokado", oczywiście w domu nie dawała chili. Dopiero później bardzo się zdziwiłam, że to tajemnicze guacamole to coś, co od dawna robiła moja mamuśka :)
OdpowiedzUsuńTak to bywa z różnymi przepisami - czasem robimy to w domu od dziada-pradziada, a później się okazuje, że inne kraje mają to jako danie narodowe:) albo lepiej - że to przepis słynnej restauratorki MG:))
Usuńdokładnie jest tak samo z jej schabowymi, moczenie schabu w mleku znane było zanim ona się urodziła :)
UsuńNie lubię i rzadko komentuję,moze dlatego że jestem już po 70-siatce (siedemdziesiatce) ale nie przypominam sobie aby awokado było dostępne w polskich sklepach na co dzień. Odpowiedzi powyższe odebrałam jako krytykę osoby podającej przepis na Guacamole.Ja pierwszy raz o tym przeczytałam jak i o moczeniu schabu w mleku.Chętnie skorzystam z przepisu bo uwielbiam awokado, ale robię go inaczej (sama wymyśliłam tą sałatkę) moze to też Guacamole?Mogę nieskromnie powiedzieć że jestem (jak mówią znajomi i rodzina) swietną kucharką, co nie przeszkadza mi korzystać z przepisów internetowych.Mam tylko jedno konto na op.pl i nie wiem jak założyć inne i czy będzie mój post opublikowany.
UsuńTerka
Bardzo mi miło, że Pani skorzysta z przepisu i mam nadzieję, że guacakamole Pani posmakuje. A może rzeczywiście efekt smakowy będzie bardzo podobny do Pani sałatki z awokado.
UsuńPozdrawiam serdecznie!