Jesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość.
Polecam również inne kremowe zupy:
Zupa-krem z ziemniaków z serem i chorizo
Kremowa zupa kukurydziana z nutą chrzanu
Zupa krem z dyni z parmezanem
Składniki:
1 dynia hokkaido (ok 1kg)*
1 marchew
1 korzeń pietruszki
ok 700ml bulionu warzywnego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
do podania:
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
prażone pestki (słonecznik, dynia, sezam)
olej dyniowy
Dynię wydrążyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa, smażyć chwile na małym ogniu, aż się lekko zeszklą. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku.
Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem.
1 dynia hokkaido (ok 1kg)*
1 marchew
1 korzeń pietruszki
ok 700ml bulionu warzywnego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól
pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego
do podania:
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
prażone pestki (słonecznik, dynia, sezam)
olej dyniowy
Dynię wydrążyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w talarki.
Do garnka wlać olej, wrzucić warzywa, smażyć chwile na małym ogniu, aż się lekko zeszklą. Wlać gorący bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku.
Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem.
* dynię hokkaido można nie obierać ze skórki. Do przygotowania zupy można także użyć każdej innej odmiany dyni.
typowo jesienna,pyszna zupa i jak rozgrzewająca:)
OdpowiedzUsuńFajna wersja zupy dyniowej :)
OdpowiedzUsuńAch, jaka wspaniała ta zupa. Z dodatkiem parmezanu jeszcze nie próbowałam. U mnie w domu czasem podaje ją się z pestkami dyni i olejem dyniowym. Jak dyniowo to na całego :D Pozdrawiam! Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńo tak zupa dyniowa być musi :) a Twoja zapowiada się ciekawie
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak zupy dyniowej, twoja prezentuje się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podobną zupę krem z dyni zrobiła nam nasza mamusia i zawekowała :D Także co drugi dzień się nią żywimy i jest pycha :D
OdpowiedzUsuńŚwietna ta zupka, musi rozgrzewać idealnie
OdpowiedzUsuńU mnie też zupowo i dyniowo :)
OdpowiedzUsuńw moim domu fanów znajdę na dynię na słodko - ciasta, ciasteczka i inne słodkości jedzą z apetytem. Na dynię w postaci kremu kręca nosem, zresztą jak na wszystkie zupy kremowe.
OdpowiedzUsuń