niedziela, 30 października 2016

Sernik kokosowy


Serniki wszelakie darzę miłością ogromną i nieustanną (drugi "sernikowy" przepis w tygodniu o czymś świadczy:). Tak się składa, że ten sernik wcale nie miał być sernikiem, tylko zapiekanką serową. Po otwarciu lodówki okazało się jednak, że zapas twarogu, mascarpone i śmietanki w zupełności wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:)

Polecam również inne serniki: 

Sernik kokosowy

Składniki:
na spód:
150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 
60g masła
1 kopiasta łyżka kakao

Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wysypać herbatniki, wyrównać i ugnieść.

Masa serowa:

400g twarogu półtłustego lub tłustego
150g serka mascarpone
2 duże jajka
3/4 szklanki zagęszczonego mleka słodzonego 
100ml śmietanki kokosowej (lub zwykłej, kremówki 30%)
2 łyżki budyniu śmietankowego
50g wiórków kokosowych
 
Twaróg przetrzeć prze sito lub zemleć dwukrotnie. Do twarogu dodać mascarpone, śmietankę kokosową, mleko zagęszczone, jajka, budyń oraz wiórki, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać masę serową. 
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą.
Na środkowej półce postawić tortownicę z sernikiem, piec przez 10 minut w temp. 180stC, następnie  zmniejszyć temperaturę do 140st.C i piec przez 50 minut (masa na środku powinna być ścięta).
Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka(naście) godzin.

Polewa:
70g czekolady deserowej (mlecznej albo pół na pół)
3 łyżki mleka
wiórki koksowe do posypania

Czekoladę połamać, zalać mlekiem, podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.Ciepłą polewą polać sernik. Posypać wiórkami.
Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię serniki ☺ Twój wygląda pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko! Również jestem sernikożercą, ale dawno już nie miałam okazji zjeść dobrego serniczka

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie to wygląda! Ten smak kokosu musi być nieziemski! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tak samo! Serniki darzę miłością wielką <3 A z kokosem? To już w ogóle REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki cudny, kokosowe batoniki darzę miłością szczególną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kokos. Jejku, jak ten sernik bosko wygląda. Chcę go spróbować. Teraz, zaraz, natychmiast. To musi być smak doskonały. Idealnie trafiony w mój gust. Na 100 % :) Pozdrowionka serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. "Smak raju" i wszelkie inne komentarze są tutaj zbędne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. to mój ulubiony sernik. sernik+kokos = <3 !

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam mniam, jaki cudowny serniczek, takie proste, niekombinowane, lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacja i ta spływająca czekolada :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na jednym kawałeczku by sie u mnie nie skonczyło

    OdpowiedzUsuń

Drukuj