Serniki wszelakie darzę miłością ogromną i nieustanną (drugi "sernikowy" przepis w tygodniu o czymś świadczy:). Tak się składa, że ten sernik wcale nie miał być sernikiem, tylko zapiekanką serową. Po otwarciu lodówki okazało się jednak, że zapas twarogu, mascarpone i śmietanki w zupełności wystarczy na upieczenie sernika. No i cóż, że zapiekanka miała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:)
Polecam również inne serniki:
- Sernik marmurkowy
- Najlepszy sernik z borówkami
- Sernik z rabarbarem
- Sernik królewski z wiśniami
- Sernik królewski
- Aksamitny sernik
- Sernik lekki jak chmurka
- Czekoladowy sernik ze śliwkami
Sernik kokosowy
Składniki:na spód:
150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych
60g masła
1 kopiasta łyżka kakao
Herbatniki zmiksować w malakserze, wsypać kakao i wlać rozpuszczone masło. Krótko zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji.
Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wysypać herbatniki, wyrównać i ugnieść.
Masa serowa:
400g twarogu półtłustego lub tłustego
150g serka mascarpone
2 duże jajka
3/4 szklanki zagęszczonego mleka słodzonego
100ml śmietanki kokosowej (lub zwykłej, kremówki 30%)
2 łyżki budyniu śmietankowego
50g wiórków kokosowych
Twaróg przetrzeć prze sito lub zemleć dwukrotnie. Do twarogu dodać mascarpone, śmietankę kokosową, mleko zagęszczone, jajka, budyń oraz wiórki, zmiksować
krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać masę
serową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą.
Na środkowej półce postawić tortownicę z sernikiem, piec przez 10 minut w
temp. 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 140st.C i piec
przez 50 minut (masa na środku powinna być ścięta).
Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić,
studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika, a po
całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka(naście) godzin.Polewa:
70g czekolady deserowej (mlecznej albo pół na pół)
3 łyżki mleka
wiórki koksowe do posypania
Czekoladę połamać, zalać mlekiem, podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.Ciepłą polewą polać sernik. Posypać wiórkami.
Smacznego!
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTeż mam słabość do serników:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię serniki ☺ Twój wygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! Również jestem sernikożercą, ale dawno już nie miałam okazji zjeść dobrego serniczka
OdpowiedzUsuńJak kokosowy biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda! Ten smak kokosu musi być nieziemski! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo! Serniki darzę miłością wielką <3 A z kokosem? To już w ogóle REWELACJA!
OdpowiedzUsuńApetyczny serniczek))
OdpowiedzUsuńjaki cudny, kokosowe batoniki darzę miłością szczególną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos. Jejku, jak ten sernik bosko wygląda. Chcę go spróbować. Teraz, zaraz, natychmiast. To musi być smak doskonały. Idealnie trafiony w mój gust. Na 100 % :) Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuń"Smak raju" i wszelkie inne komentarze są tutaj zbędne :D
OdpowiedzUsuńMmm, rewelacja! Niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńto mój ulubiony sernik. sernik+kokos = <3 !
OdpowiedzUsuńO mniam mniam, jaki cudowny serniczek, takie proste, niekombinowane, lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńrewelacja i ta spływająca czekolada :) mniam :)
OdpowiedzUsuńNa jednym kawałeczku by sie u mnie nie skonczyło
OdpowiedzUsuńOj jadłoby się :D
OdpowiedzUsuń