Prościej chyba się nie da! Kluski śląskie to rodzaj klusków, przygotowywanych z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, formowanych na kształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach.
Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha!
Polecam też inne przepisy z ziemniakami:
- Kopytka
- Kopytka pietruszkowe
- Placki po węgiersku
- Placki ziemniaczane ze śledziem
- Farszynki z kapustą
- Kartacze albo cepeliny
Kluski śląskie
Składniki:1 kg ziemniaków
ok 250g mąki ziemniaczanej
sól
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, w miejsce jednej wsypać mąkę ziemniaczaną. Proporcje ziemniaków i mąki wynoszą 4:1. Ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, zagniatając gładkie ciasto. Z ciasta nabierać kawałki wielkości moreli, formować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na stolnicy. Na środku każdej kulki za pomocą trzonka łyżki lub palcem zdobić wgłębienie. Kluski wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 1 minuty od momentu wypłynięcia.
Następnego dnia kluski można odgrzać, wkładając je na chwile do wrzącej wody.
Smacznego!
idealne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPyszne! uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJakie wspaniałe i równiutkie. Uwielbiam je. Wyglądają pięknie i smakowicie. Prawdziwe kluski śląskie. Wspaniałe :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuje gulasz, przydałyby mi się takie kluski do niego :-)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze trzeba ugotować ziemniaki, nigdy aż tyle nie zostaje aby śląskie przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńZjem każda ilość, potem cierpi obwód pasa ;)
OdpowiedzUsuńJadłyśmy je chyba raz albo dwa razy w życiu a szkoda, bo pamiętamy, że były mięciutkie i pyszne :-P
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciasto na kluski śląskie jest najlepsze
OdpowiedzUsuń