piątek, 21 października 2016

Domowa mieszanka suszonych warzyw ("vegeta")



Jesień to czas warzyw korzeniowych. Marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraki dają nieograniczone możliwości w wymyślaniu prostych, ale jakże smacznych potraw. Zwykłe surówki, kremowe zupy, pure, pieczone lub duszone warzywa... Warto też pomyśleć o nieco innym ich zastosowaniu. Sięgacie czasem po różne mieszanki warzyw typu vegeta? Mnie przeraża skład: wszechobecny glutamian monosodowy oraz inne zupełnie niepotrzebne dodatki, które mają wzmocnić smak. Ale po co??? Przecież warzywa same w sobie mają dużo smaku, tylko trzeba je odpowiednio przygotować, a zdrowsza i lepsza wersja mieszanki suszonych warzyw będzie zawsze pod ręką.
W suszeniu przyda się suszarka do warzyw i owoców, ale jeśli takiej nie posiadacie (jak ja:) można warzywa ususzyć w piekarniku.
Taka domowa "vegeta" nie tylko dodaje smak potrawom, ale też pięknie się prezentuje w ładnym słoiku. Może też być świetnym prezentem dla miłośnika dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. 

Składniki:
1 kg marchwi
300g pietruszki
300g selera
1 spory por (biała część)
pęczek świeżego lubczyku
duży pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki drobnej soli himalajskiej
Warzywa umyć, obrać, za pomocą obieraczki pokroić na wstążki. Por przekroić wzdłuż, pokroić w paski, rozdzielić. Warzywa ułożyć na tacach suszarki albo na blachach w piekarniku, suszyć w temp. ok 60stC aż będą całkowicie suche.
Natkę pietruszki, lubczyk wysuszyć w ciemnym przewiewnym miejscu.
Wszystkie warzywa zmielić w młynku do kawy. Stopień grubości mielenia należy regulować wg własnego upodobania - pozostawiając większe kawałki lub mieląc warzywa całkiem drobno. Zrobiłam dwie wersje - jedną zmieloną prawie na pył, a drugą grubo mieloną.
Suchą natkę i lubczyk rozetrzeć palcami. Wszystkie składniki wymieszać, wyspać do słoika i zakręcić.






11 komentarzy:

  1. Domowa wersja najlepsza :-) do wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja osobiście nigdy nie używałam Vegety, jakoś daję sobie radę bez niej. Ale taka domowa to co innego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka domowa jest bardzo dobra, dodaje esencjonalności potrawom, więc czasem się przydaje do zup czy sosów

      Usuń
  3. Rewelacja, czasem też robię, w kuchni sprawdza się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł super! Ja bardzo lubię sobie chrupać takie suszone warzywa :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł :) Spróbuję z warzywami - zwykle suszę sobie na zapas zioła - też przypraw gotowych ze sklepu nie stosuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie suszyłam jeszcze warzyw na vegetę, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w to nie wątpię, tym bardziej że Twoja suszarka ma dużo poziomów;)

      Usuń
  7. Zdecydowanie byśmy się nie pogniewały gdybyśmy dostały taki prezent :D Ale byłyby zupy!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsza i najzdrowsza. Uwielbiam dodawać takie zdrowe mieszanki do zup. Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o tak domowa wegeta to jest to :) bez całej tej zbędnej chemii :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj