O tej porze roku bardzo często nasz dom wypełnia zapach ciasta marchewkowego. Podobnie miało być i tym razem, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i zamiast marchewki użyć dyni. Wszak sezon na dynie w pełni. I wiecie co? To była dobra decyzja;) Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, przyjemnie pomarańczowe, z lekką cynamonową nutą i chrupiącymi kawałkami orzechów.
Powtórka niebawem:)
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
3/4 szklanki cukru
3 duże jaja
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250g startej na średnich oczkach dyni (marchewki lub pół na pół)
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
1 pomarańcza
1/2 szklanki orzechów (dałam włoskie)
1/2 szklanki rodzynków
Polewa:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania
Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni albo podpiec w piekarniku, można obrać se skórek, posiekać. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać z przyprawami, proszkiem i sodą.
Jajka roztrzepać z cukrem, wlać olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać łyżką. Dodać bakalie i pokrojoną pomarańczę, jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przelać do formy (22x33cm) wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 160stC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce,
Składniki polewy wymieszać, prawie zagotować (nie doprowadzić do wrzenia, żeby śmietana się nie zwarzyła). Ciasto polać polewą śmietanową, posypać orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Powtórka niebawem:)
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
3/4 szklanki cukru
3 duże jaja
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250g startej na średnich oczkach dyni (marchewki lub pół na pół)
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
1 pomarańcza
1/2 szklanki orzechów (dałam włoskie)
1/2 szklanki rodzynków
Polewa:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania
Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni albo podpiec w piekarniku, można obrać se skórek, posiekać. Pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować i pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać z przyprawami, proszkiem i sodą.
Jajka roztrzepać z cukrem, wlać olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać łyżką. Dodać bakalie i pokrojoną pomarańczę, jeszcze raz wymieszać.
Ciasto przelać do formy (22x33cm) wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 160stC.
Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce,
Składniki polewy wymieszać, prawie zagotować (nie doprowadzić do wrzenia, żeby śmietana się nie zwarzyła). Ciasto polać polewą śmietanową, posypać orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
wczoraj jadłam w kawiarni,ale Twoje wygląda lepiej i pewnie smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńMamy ogromną słabość do takich ciast :-D i nawet przekonałyśmy się do cytrusów w ciastach :-P
OdpowiedzUsuńpyszności :) popełniłam w weekend podobne tyle, że bez pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę wspaniałe to ciasto. Uwielbiam wszelakie dyniwoe wypieki między innymi za ten piękny, żółciutki kolorek. Super! Bardzo mi się podoba. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWyglada bosko, musi byc przepyszne
OdpowiedzUsuńJejku! Ciasto wygląda obłędnie! Jadłabym wraz z gorącym mlekiem - poezja!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zastąpienia marchewki dynią, cudne :) kolejna rzecz do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto smak i wygląd super!!!!!
OdpowiedzUsuń