Gdzie się podziewam, pewnie zastanawiacie... A siedzę sobie cichutko i zajadam się pomidorami:) Uwielbiam pomidory! A teraz są najlepsze - dojrzałe, czerwone (nawet jeśli są żółte, pomarańczowe, malinowe czy brązowe), słodkie. Uwielbiam je wszystkie: mięsiste bawole serca, soczyste sakiewki, drobne słodkie koraliki i aromatyczne malinowe. Tego smaku brakowało mi w Hiszpanii (ale o tym opowiem później).
Co wieczór na kolację zjadam talerz sałatki z pomidorów, tej najprostszej - z listkami bazylii, skropionej oliwą, oprószonej solą i pieprzem. Czasem dorzucam kilka piórek czerwonej cebuli albo chrupiących grzanek razowego chleba, niekiedy bawię się kolorami na talerzu. Tak też było w przypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą...
I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego?;)
Składniki:
pomidory (najlepiej mięsiste, mogą być różnego koloru)
ser mozzarella
oliwa
sól morska lub himalajska
pieprz
świeża bazylia
prażone pestki słonecznika, dyni, sezam
Pomidory i mozzarelle pokroić w plastry, ułożyć na talerzu na przemian z listkami bazylii. Oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą, posypać pestkami.
Podawać od razu.
Smacznego!
klasyczna i pyszna:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wyglądają te kolory!
OdpowiedzUsuńUwielbiam caprese. Zresztą wszelkie sałatki z mozarellą bardzo mi odpowiadają. Pysznie to wygląda. A te pomidorki takie dojrzałe, kolorowe. Teraz są najlepsze :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńMusiała być wspaniała :)
OdpowiedzUsuńBajecznie kolorowa :) aż szkoda zjeść :)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałyśmy domową produkcję soków i sosów pomidorowych także wtedy pomidory jadłyśmy przez cały dzień :D Aż szkoda się z takimi słodkimi pomidorami rozstawać na zimę, gdzie te marketowe są bez smaku :/
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, ostatnio robiłam taką zapiekankę z cukinią, na ciepło również pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaka prosta potrawa a tak pięknie i pomysłowo podana, super!
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka, uwielbiam
OdpowiedzUsuńniezawodna sałatka, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń