Łap je! Szybko, póki jeszcze nie uciekło. Chwytaj ostatnie ciepłe promyki i zielone liście. Zbieraj aromatyczne maliny i słodkie pomidory. Ciesz się latem, póki jeszcze trwa!
Za kilka dni przywitamy astronomiczną jesień, która już zapowiedziała swoje przyjście mgłami i chłodniejszymi porankami. Robię porządki w szafie, wymieniając garderobę i wyciągając z głębokich półek cieplejsze swetry. Zwiewne spódnice ustępują miejsca dzianinowym sukienkom, a lekkie bluzeczki muszą poczekać do następnego roku. Cóż, taka kolej rzeczy...
Chwyciłam więc te ostatnie ciepłe dni i chcąc nasycić się smakiem malin upiekłam ciasto na pożegnanie lata. Kruchy spód i wierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne!
- Galette ze śliwkami
- Tarta cytrynowa z bezą
- Tarta z truskawkami i rabarbarem
- Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami
- Tarta z jagodami
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Sernikowa tarta z borówkami i brzoskwiniami
- Tarta z rabarbarem
- Tarta ze śliwkami i jogurtem
- Rustykalna tarta z morelami
- Galette z papierówkami
Kruche ciasto z malinami i pianką
Składniki:ciasto:
1 i 1/3 szklanki maki
2/3 szklanki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
200g masła
1 łyżka śmietany 18%
3 żółtka
pianka:
6 białek
1 szklanka cukru
100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego)
1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru)
1 op. budyniu śmietankowego (na 500ml mleka, bez cukru)
2-3 szklanki malin
opcjonalnie cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jakby takie duże "płaty" kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać oba budynie, wymieszać. Wlać olej, wymieszać.
Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć maliny, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Słonecznego tygodnia!
Już za sam wygląd dałabym mu medal! Idealne ciasto, gdy mają nas odwiedzić goście - ładnie się prezentuje, smaczne. No i trzeba korzystać z malin, póki jeszcze są! Mogę kawałek na wynos? Proszę...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Częstuj się, ale uprzedzam - ten smak uzależnia;)
UsuńAleż apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto,wygląda bardzo smacznie:0
OdpowiedzUsuńjak ja je uwielbiam, ta pianka z olejem jest boska.
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne, a do tego kruche.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie umiesz poprawiać humor takimi pysznościami :D Bronimy się przed jesienną chandrą rękami i nogami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je - jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast - i zawsze wychodzi!
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńU mnie już malin brak, ale takie ciasto bym bardzo chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Obłędne ;)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho na pożegnanie lata jest idealne :) Z resztą, to ciacho jest w ogóle idealne <3
OdpowiedzUsuńCudne to ciacho i przepiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCzy z mrożonymi jagodami też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńWyjdzie:) Owoców nie należy rozmrażać przed pieczeniem.
Usuń