Każdego dnia jakiś nowy przepis ustawia się w kolejce do opublikowania, a ja nieustannie narzekam na brak czasu. Jednak to gruszkowe ciasto nie może czekać, bowiem dziś razem z innymi blogerkami organizujemy kolejną już edycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki.
Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne!
Składniki:
230g mąki
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
200ml jogurtu greckiego
120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
3 miękkie gruszki
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać.
Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm).
Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli są mniejsze), ułożyć na cieście, lekko w nim zatapiając.
Formę z ciastem wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!
Razem ze mną gruszkowe pyszności przygotowują: Gosia, Agnieszka, Edyta, Ania, Marlena, Agnieszka, Patrycja
Zerknijcie do nich, będzie pysznie;)
Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne!
Składniki:
230g mąki
2 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
200ml jogurtu greckiego
120ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron
3 miękkie gruszki
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać.
Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm).
Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli są mniejsze), ułożyć na cieście, lekko w nim zatapiając.
Formę z ciastem wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka), po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!
Razem ze mną gruszkowe pyszności przygotowują: Gosia, Agnieszka, Edyta, Ania, Marlena, Agnieszka, Patrycja
Zerknijcie do nich, będzie pysznie;)
Ooo gruszki na drzewie już dojrzałe, więc trzeba zrobić!
OdpowiedzUsuńjuż sam wygląd świadczy o tym, że musi być pyszne :) oj zjadłabym teraz kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie robiłam ciasta z gruszkami. Super pomysł. Właśnie coś takiego kakaowego za mną chodzi. A gruszek teraz pod dostatkiem, więc jak najbardziej warto się skusić. Mniam :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho! Nic dziwnego że szybko znika ;)
OdpowiedzUsuńGruszka w czekoladzie jest przepyszna a co dopiero w takim ciachu <3
OdpowiedzUsuńciasto jogurtowe niezawodne w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPycha! od samego patrzenia ślinka leci
OdpowiedzUsuńJakie ono musi być pyszne! Czekoladowe smaki i gruszka - idealne :)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie piekła, ale w ubiegłym było hitem.
OdpowiedzUsuńPycha, to ciasto jest świetne :)
OdpowiedzUsuń:)super przepis .musze sprobowac ..ciekawe czy wyjdzie mi taki jak u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńP.s czy w tym przepisie można zastapic cukier stewia lub innym zsmiennikien o nizszym indeksie glikemicznym?czy wyjdzie równie dobre (bo z ksylitolem to roznie bywa)
OdpowiedzUsuńtrudno powiedzieć - nie próbowałam nigdy piec ciast z ksylitolem czy stewią, nie wiem jak się zachowa ciasto podczas pieczenia. Jeśli natomiast piekłaś już jakieś jogurtowe ciasta ze stewią, to i to z gruszkami powinno się udać.
UsuńJa z racji mojej choroby wszystkie ciasta piekę z ksylitolem i wszystkie wychodzą dokładnie tak jak z cukrem, poza masą krówkową i karmelem, do których ksylitol się nie nadaje.
Usuńczyli jak najbardziej można upiec to ciasto z ksylitolem, dziękuję za podpowiedź:)
UsuńCiasto pyszne,ale czas pieczenia chyba się komuś pomylil.. :( u mnie suchy patyczek jest dopiero po 70min...
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia w każdym przepisie (nie tylko moich) jest zawsze orientacyjny. Wiadomo, każdy piekarnik piecze inaczej. Ja przeważnie piekę z termoobiegiem, przy tym cieście czasem nawet i 35 minut wystarcza.
UsuńPrzepyszne Zmodyfikowalam.i dodałam orzechy włoskie w środek ciasta Petarda Polecam ❤️
OdpowiedzUsuń