Pierwsze jesienne jabłka już się pojawiają na straganach. O tej porze szczególnie kuszą mnie kwaśne antonówki, które idealnie nadają się do wszelakich szarlotek, jabłeczników i musów. Można je także suszyć, by długimi jesienno-zimowymi wieczorami rozkoszować się gorącą herbatą z plasterkami jabłka i cynamonem...
Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet 10-letnie dziecko, a efekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając mu jednocześnie wilgotności. Cóż więcej? Może gałka lodów albo, jak u mnie, łyżka frużeliny malinowej - i sięgam po kolejny kawałek;)
Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki:
- Jabłecznik z bezą i orzechami
- Szarlotka tatrzańska, czyli szarlotka spod samiuśkich Tater
- Strudel jabłkowy
- Szarlotka z bezą i orzechami
- Szarlotka sypana
- Jabłkowe pagórki
- Szarlotka fit
- Bursztynowa szarlotka
- Mini-jabłeczniki
Biszkoptowy jabłecznik
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
kilka kropli olejku cytrynowego
3 duże antonówki
szczypta cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, wlać olejek i delikatnie wymieszać łyżką.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki o grubości do 0,5cm.
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę jabłek, zatapiając kawałki w cieście. Jabłka można oprószyć cynamonem. Wylać pozostałe ciasto, rozprowadzić równomiernie i wyłożyć pozostałe jabłka.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić, wyjąc z formy, usunąć papier.
Smacznego!
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
kilka kropli olejku cytrynowego
3 duże antonówki
szczypta cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę, wlać olejek i delikatnie wymieszać łyżką.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki o grubości do 0,5cm.
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta. Wyłożyć połowę jabłek, zatapiając kawałki w cieście. Jabłka można oprószyć cynamonem. Wylać pozostałe ciasto, rozprowadzić równomiernie i wyłożyć pozostałe jabłka.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić, wyjąc z formy, usunąć papier.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie :) jeszcze polana malinami mniamm; )
OdpowiedzUsuńJabłka z malinami to super połączenie smaków :) Sądzimy, że z powidłami też by się fajnie zgrało :D
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa...moja babcia piekła taki jabłecznik w prodiżu, ja też go robię, bo wywołuje miłe wspomnienia
OdpowiedzUsuńu nas piekła zawsze go ciocia, ale w piekarniku. Moim zadaniem było obieranie i krojenie jabłek;)
UsuńWiele o nim słyszałam. podobno jest pyyyszny! Zresztą wygląda wspaniale. Przydałby mi się teraz po herbatki kawałeczek. Zjadłabym ze smakiem. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńpyszny ten jabłecznik, to prawda:) zachęcam do upieczenia na weekend:)
UsuńCiasto pyszne, robię prawie identyczne :)
OdpowiedzUsuńjak cudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJadłabym taki jabłecznik, oj jadła! I nie przestałabym dopóki nie zjadłabym całego!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta biszkoptowe z owocami dość często robię, nawet proporcje niezbyt się różnią. Wspaniałe, lekkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta biszkoptowe z owocami dość często robię, nawet proporcje niezbyt się różnią. Wspaniałe, lekkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBajeczny widok, w ogóle to ciasta z owocami są świetnym prostym wypiekiem.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, z chęcią bym zjadła kawałek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńZostało coś jeszcze? Chętnie bym się poczęstowała! :)
OdpowiedzUsuń