Gdy spytałam Emilkę, jaką zupę lubi, bez namysłu odpowiedziała: z frykadelkami. Przyznam, że i ją lubię i pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na zupę z frykadelkami, ta jednak jest nieco inna, ale równie pyszna. Sądząc po zostawionym pustym talerzu Emilce smakowała;)
Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie najsmaczniejsze są te, w przygotowanie których wkładam serce i własną pracę. Oczywiście dobre, świeże składniki również są ważne. Własnoręcznie wyhodowane warzywa, marchewki prosto w grządki, wykopane motyką młode ziemniaki, aromatyczny koperek... O tej porze roku ogród jest pełen kulinarnych inspiracji, trzeba się tylko rozejrzeć i je zerwać:)
Najlepsze dania to wcale nie są te wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie najsmaczniejsze są te, w przygotowanie których wkładam serce i własną pracę. Oczywiście dobre, świeże składniki również są ważne. Własnoręcznie wyhodowane warzywa, marchewki prosto w grządki, wykopane motyką młode ziemniaki, aromatyczny koperek... O tej porze roku ogród jest pełen kulinarnych inspiracji, trzeba się tylko rozejrzeć i je zerwać:)
Polecam również inne zupy rosołowe:
- Zupa jarzynowa z frykadelkami
- Rosół z pierożkami
- Najlepszy domowy rosół
- Rosół drobiowy
- Zupa z karpia z pierożkami
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko)
Składniki:3 duże marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 pietruszka
ząbek czosnku
dwie garście fasolki szparagowej
2 liście laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
kawałek pora
1 łyżka masła klarowanego
300g mięsa z szynki
1 małe jajko
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
szczypta majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać.
Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Mniam..świetny pomysł, naszłą mnie chęć na taką zupkę
OdpowiedzUsuńjednogarnkowy obiad,takie lubię:)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta nazwa frykadelki :D Jak Emilce smakowało to nie mamy żadnych pytań :D
OdpowiedzUsuńOj tak, zupka z fasolką i pulpecikami, tudzież frykadelkami zawsze jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńZupka jak marzenie, tyle dobroci w tej miseczce i jeszcze wszystko widać...a takie zupy najbardziej lubimy:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna ta zupka, ja bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń