Pozostając w jagodowym klimacie zapraszam Was na tartę. Jest jagodowa do niemożliwości, kusi już samym kolorem i wyglądem;) Kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jogurtowo-jagodowe nadzienie, które wprost rozpływa się w ustach... Zmykam do lasu i jagodowego weekendu życzę:)
Składniki:
ciasto:
100g masła
1 szklanka mąki (dałam pół na pół z pełnoziarnistą)
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśniej śmietany
nadzienie:
300ml jogurtu greckiego
1 duże jajo
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka jagód
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm)*, nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze ok 12 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem, wylać na podpieczony spód tarty, wyłożyć jagody. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).
Smacznego!
*z pozostałego ciasta wykroiłam kwiatki, upiekłam je i udekorowałam tartę po wyjęciu z piekarnika.
cud, miód .... jagody :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńNikt nie chce nam takich jagódek nazbierać :'( :P
OdpowiedzUsuńTarta wygląda zabójczo w tym kolorze :D
Wygląda pięknie z tymi jagodowymi piegami :)
OdpowiedzUsuńPyszne! z jagodami musi byc obłędna
OdpowiedzUsuńale cudowna, sezonowa tarta. takiej jeszcze nie robiłam, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńprosta i pyszna, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńW tym roku nie jadłam jeszcze ani jednego wypieku z jagodami. Bardzo nad tym ubolewam. A na taką tartę to ja bym się skusiła, oj skusiła :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń