Fioletowe ręce, fioletowy język:) Jagodowe zbiory trwają w najlepsze, a tu dawno nie było przepisu jagodowego:) Po powrocie z lasu szybko usmażyłam naleśniki, które nadziałam twarogiem i jagodami. Mmmmniam!
Ciasto naleśnikowe zrobiłam z dodatkiem śmietanki, wyszły jeszcze bardziej delikatne, ale wciąż cienkie jak serwetki:) Czasem mam ochotę na naleśniki takie grubsze, miękkie, ale nie wychodzą mi. Nie jest to tylko kwestia wlewania na patelnię większej ilości ciasta. Chodzi mi o samą strukturę ciasta. Ktoś z Was może coś doradzi???
Polecam też inne przepisy na naleśniki:
100ml mleka
100ml śmietanki kremówki
150ml wody gazowanej
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
nadzienie:
300g twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
świeże jagody
jagody w syropie:
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować (robię to w blenderze kielichowym na najniższej prędkości), zostawić na godzinę.
Przed smażeniem zamieszać łyżką jeszcze raz.
Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować olejem, nalać ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Wykładać na talerz.
Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i cukrem.
Jagody wsypać do rondelka, wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż puszą sok, a cukier się rozpuści. Pozostawić do przestudzenia.
Naleśniki nadziewać twarożkiem, posypać świeżymi jagodami, składać w trójkąty. Podawać polane jagodami w syropie.
Smacznego!
- Ażurowe naleśniki na kefirze
- Dutch baby – historia i przepis
- Naleśniki - przepis podstawowy
- Amerykańskie pancakes
- Crepes Suzette - płonące naleśniki
- Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony
- Naleśniki z twarożkiem i jagodami
- Naleśniki z owocami leśnymi i serkiem
Naleśniki z twarożkiem i jagodami
Składniki (na ok 12 sztuk):100ml mleka
100ml śmietanki kremówki
150ml wody gazowanej
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 łyżka oleju
nadzienie:
300g twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
świeże jagody
jagody w syropie:
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować (robię to w blenderze kielichowym na najniższej prędkości), zostawić na godzinę.
Przed smażeniem zamieszać łyżką jeszcze raz.
Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować olejem, nalać ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Wykładać na talerz.
Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i cukrem.
Jagody wsypać do rondelka, wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż puszą sok, a cukier się rozpuści. Pozostawić do przestudzenia.
Naleśniki nadziewać twarożkiem, posypać świeżymi jagodami, składać w trójkąty. Podawać polane jagodami w syropie.
Smacznego!
Pyszne naleśniczki! :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale zawsze smaczne:)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie naleśniki, dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo pisać, pyyyyyyyszności :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak naleśniki i to jeszcze z takim nadzieniem.
OdpowiedzUsuńDziś miałam makaron z jagodami,ale na naleśniki na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńJagódki, jagódki wszędzie jagódki. Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNa pewno były wyborne :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńJulianno, co do grubszych nalesników - sprawdź proszę ten przepis, z którego Julcia - moja córcia smażyła naleśniki. To chyba o takie Ci chodzi, pisząc, że masz ochotę na te grubsze :)
OdpowiedzUsuńoooo, koniecznie sprawdzę przy najbliższej okazji. A ta okazja nastanie bardzo szybko, tak czuję;)
Usuńa tak apropo, czy te kolorowe które robiłaś ostatnio nie są właśnie z tych grubszych?? :)
Usuńnie takie jak bym chciała;) Ostatnio jadłam w knajpie, gdzieś na Śląsku. Domowa kuchnia, potrawy gotowane z sercem - to było widać po porcjach i po smaku. I właśnie naleśniki były takie, jakie chciałabym się nauczyć smażyć. Ciasto dość grube, ok 3mm (może więcej), ale delikatne, maślane... Piszę to i znów czuję ich smak:)
UsuńNiestety nie jesteśmy mistrzyniami w naleśnikach, więc nie doradzimy ale Twoje wyglądają zachwycająco :D
OdpowiedzUsuń