niedziela, 24 lipca 2016

Ciasto śmietanowe z jagodami i kruszonką

 

Jagody chyba już powoli się kończą. Chociaż jest ich jeszcze pełno na krzakach, są nieco zwiędłe, z goryczką w smaku. Łapię więc tę ostatnią chwilę na jagodobranie, żeby się najeść na cały rok:) Zapas dżemów zrobiony (będzie też czym obdarowywać przyjaciół w zimie;), trochę zamroziłam, piekłam ciasta i lepiłam pierogi, jeszcze tylko pampuchy i sernik mam w planach... czy zdążę???
A tymczasem zapraszam na ciasto z jagodami. Przepis na niezawodne jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką został minimalnie zmodyfikowany, ale ciasto jest tak samo pyszne:)
Zapraszam!

Składniki:
300g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
200ml kwaśnej śmietany 12%
100ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
2/3 szklanki cukru
1,5 szklanki jagód

kruszonka:
80g masła
80g cukru
2/3 szklanki mąki

Jajka roztrzepać z cukrem, śmietaną, olejem.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście równomiernie wyłożyć jagody, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Udanych wypieków!


11 komentarzy:

  1. Z jagodami to tak jak z truskawkami, ledwo się człowiek z nimi rozkręci a sezon się kończy :P Wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety:( ja jeszcze tyle jagodowych pyszności mam w planach... Może się uda:)

      Usuń
  2. Naprawdę sezon na jagody już się kończy? A ja jeszcze nie zdążyłam się ich najeść:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na targu jagód pełno i nie są drogie (7zł za słoik 900ml), ale już nie są takie jędrne, mają wyczuwalne pestki... Dlatego myślę, że z jagodowymi wypiekami trzeba się pospieszyć:)

      Usuń
  3. takie ciasto idealnie pasuje na niedzielny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sobie na szczescie zamroziłam jagody :) ciasto wygląda tak apetycznie, aż chce się sięgnąć po kawałek

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, w tym roku nie nazbierałam sobie jagód :-( ale mam zamrożone borówki amerykańskie bo bardzo obrodziły :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda! Muszę spróbować takie zrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byliśmy wczoraj i muszę ze smutkiem stwierdzić, że to już koniec jagód w tym roku więc trzeba je dobrze wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj