Upieczcie to ciasto, zaproście znajomych, niech spróbują... a później niech zgadują, jaki tajemniczy składnik został użyty do jego przygotowania:)
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, mięciutkie nawet następnego dnia (o ile coś zostanie;) W zależności od nastroju i gustu można dodać do niego chili, mieloną skórkę pomarańczową albo ekstrakt migdałowy. Ja miałam ochotę na chili, ale sypnęłam jej zdecydowanie za mało, pikanterii wcale nie czuć. Tym nie mniej ciasto smakuje przepysznie!
Polecam również inne przepisy na czekoladowe ciasta:
- Brownie z bakaliami
- Lava cake, czyli czekoladowy fondant
- Bajaderki w czekoladzie
- Ciasto cukiniowo-czekoladowe
- Tort czekoladowo-miętowy
- Fasolowe brownie
- Babka orzechowo-czekoladowa
- Bananowo-czekoladowe muffinki
- Orzechowo-kakaowe muffinki
Ciasto cukiniowo-czekoladowe
Składniki:
1,5 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
1,5 szklanki brązowego cukru
150ml oleju
150ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego
3 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
3 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili
olej i bułka tarta do formy
polewa czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię i np. chili, wymieszać.
Formę z kominem (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce.
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania.
Smacznego!
1,5 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
1,5 szklanki brązowego cukru
150ml oleju
150ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego
3 jajka
1 i 2/3 szklanki mąki
3 kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili
olej i bułka tarta do formy
polewa czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, dodać śmietanę lub jogurt.
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, wsypać do jajek, zmiksować krótko. Dodać odciśniętą lekko cukinię i np. chili, wymieszać.
Formę z kominem (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować olejem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp 170stC, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić najpierw przez kilkanaście minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce.
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, udekorować wg uznania.
Smacznego!
Z burakiem robiłam ale z cukinią jeszcze nie :) muszę nadrobić zaległości, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńja z kolei nie robiłam jeszcze z burakiem i też muszę spróbować;)
UsuńOj, dawno nie jadłam ciasta z cukinią a przecież teraz króluje wśród warzyw :)
OdpowiedzUsuńjakie wilgotne musi być! uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńWygląda na takie mega czekoladowo-wilgotne!! <3 :D Z bitą śmietaną albo lodami musi smakować cudnie :D
OdpowiedzUsuńJa za ciastami czekoladowymi wprost przepadam. Z chęcią rozsmakowałabym się w wersji cukiniowej ;) Wygląda bajecznie! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie powiedziałabym, że w środku tego ciasta jest cukinia. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCukinia i czekolada - boskie połączenie, a z chili to już odlot!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, z cukinią są pyszne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł na ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Upiekłam dzisiaj swoją wersję, a dokładnie Twoją tylko lekko zmodyfikowaną. Dziękuje za inspirację! Przepis zostaje ze mną na dłużej :)
OdpowiedzUsuńsuper!!!!!!!!! cieszę się, że ciasto posmakowało;)
UsuńJa gdy podałam swoje cukiniowe ciasto, powiedzieli że z cukierni, ale nikomu nie przyszło do głowy że jedzą cukinię.
OdpowiedzUsuńDopiero musiałam pokazać zdjęcia z przygotowań i wtedy uwierzyli. : )
u mnie też nikt nie wierzył;) w tym tygodniu przyjeżdża koleżanka z rodziną, też upiekę... będzie zgadywanie;)
UsuńCiasto wygląda naprawdę przepysznie - wilgotne i mega czekoladowe! Muszę spróbować tego cukiniowego cuda :)
OdpowiedzUsuń