Rabarbar powoli ustępuje miejsca truskawkom. Czasem jeszcze razem z nimi ląduje w kompocie lub w słoiczkach z dżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały.
Zatem hasło na dziś: prosto, szybko i pysznie:)
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)
- Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
- Racuchy z rabarbarem
- Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Odwrócone ciasto rabarbarowe
- Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym
- Ciasto z rabarbarem pod bezą
Rustykalna tarta z rabarbarem
Składniki:
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki krupczatki
1 łyżka cukru pudru
120g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
cukier brązowy do obsypania boków
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar, zostawiając ok 4cm brzegi. Nadzienie wyrównać, a brzegi zawinąć na nadzienie. Ciasto na brzegach posypać brązowym cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę. Świetnie smakuje z gałką lodów lub kleksem bitej śmietanki.
Smacznego!
Rabarbar to już zacznie nam się śnić po nocach, bo ostatnio nie miałyśmy czasu nic z nim zrobić. Marzy nam się taką słodko- kwaśna tarta :)
OdpowiedzUsuńgdy pojawiają się inne owoce, rabarbar idzie w zapomnienie:)
UsuńZwłaszcza, że teraz i truskawki i zaraz czereśnie będą nam królować!
UsuńA jest to super warzywo jednak osoby, które mają problem z nerkami oraz wątrobą (tworzą in się na tych organach kamienie) powinny unikać jedzenia rabarbaru --> taka przestroga.
Ja uwielbiam kompot, nigdy jeszcze nie jadłam tarty z rabarbarem, raczej u nas gości placek drożdżowy!
drożdżowe z rabarbarem też uwielbiam:)
UsuńDrożdżowy z rabarbarem to specjał naszej mamy :D
Usuńale apetyczna, prosta i pyszna:)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Poproszę z gałką lodów! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę tartę ,pyszna.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar :) Wszystko z jego udziałem z wielką chęcią zjadam :) Pyszna tarta! Wygląda naprawdę apetycznie. Dawno nie jadłam żadnej tarty :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wspaniale wyglada, musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie ciasta i takie tarty :)
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam że to pizza:)
OdpowiedzUsuńU mnie także rustykalna! Niedługo będę mieć rabarbar ze swojego ogródka, więc chętnie się na taka skuszę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń