Młode ziemniaczki z własnego ogródka już są! Ach, jak smakują! Ugotowane i posypane koperkiem, polane masłem albo pieczone w ziołach. Nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować. Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika całą blaszkę, jeszcze parują, a już tak kuszą:) Dodatkowo posypałam je startym serem wymieszanym z wędzoną papryką - paluszki lizać!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych)
sól
pieprz
świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
150g żółtego sera (dałam Edamski MSM Mońki)
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
koperek
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, posolić, doprawić ziołami i pieprzem, polać oliwą i wymieszać, wyłożyć na blachę lub dużą żeliwną patelnię. Między ziemniakami włożyć ząbki czosnku (w łupinach). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut - w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie.
Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić drobno, wymieszać z papryką. Serem posypać ziemniaki, zapiekać ok 5-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Podawać na gorąco. Pysznie smakują z kubkiem zsiadłego mleka:)
Smacznego!
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych)
sól
pieprz
świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
150g żółtego sera (dałam Edamski MSM Mońki)
0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
koperek
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować, posolić, doprawić ziołami i pieprzem, polać oliwą i wymieszać, wyłożyć na blachę lub dużą żeliwną patelnię. Między ziemniakami włożyć ząbki czosnku (w łupinach). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-35 minut - w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą miękkie.
Ser zetrzeć na dużych oczkach lub pokroić drobno, wymieszać z papryką. Serem posypać ziemniaki, zapiekać ok 5-10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Podawać na gorąco. Pysznie smakują z kubkiem zsiadłego mleka:)
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Pokonaj szefa kuchni! organizowanej przez MSM Mońki.
prosto i pysznie :) ja jeszcze młode ziemniaczki bardzo lubię w towarzystwie zsiadłego mleka, tylko to musi być prawdziwe mleko od krowy, a nie sklepowe :) taki smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńto też mój smak dzieciństwa:) Babcia miała krowę, zawsze więc zsiadłe mleko pod ręką, a po ziemniaki biegło się do ogródka...
Usuńwspaniałe! dziś u mnie na kolację, na obiad się nie załapię bo jeszcze mnie rada na koniec roku czeka, ale po radzie .... wakacje :)
OdpowiedzUsuńpozostaje życzyć owocnych (owocowych i warzywnych też:) wakacji!!!
Usuńproste a jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńtu się sprawdza zasada: im prościej tym lepiej:)
UsuńPieczone młode ziemniaczki to ja kocham pod każdą postacią - mniam, mniam :) Uwielbiam. Z serem nie próbowałam, ale coś czuję, że by mi zasmakowały. Ale smaczności! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńz serem smakują pysznie;)
UsuńNie ma to jak młode ziemniaczki i to koniecznie z koperkiem! Z serem prezentują sie jeszcze pyszniej :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu "chodzą" za mną takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńTeraz idealne danie. Młode ziemniaczki uwielbiam pod każdą postaciom.
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki są bardzo wdzięczne i zawsze smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo, troszkę jak pieczarki:)
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki, świeże zioła, bajka obiad!
OdpowiedzUsuńLetni fantastyczny obiad. Dla mnie jak takie młode ziemniaczki to koniecznie z mizerią.
OdpowiedzUsuńPyszne letnie danie:)) Jeszcze kwaśne mleko i nic więcej nie potrzebuję!
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki, to jest to!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na trochę słodkości :)