Żar, skwar i upał. Nie wyobrażam sobie w taką pogodę stać przy kuchence i gotować ciężkie potrawy. Sałatka na obiad będzie w sam raz. Jest pożywna, a przy tym lekka, pełna smaków i kolorów. Niektórzy nazwaliby ją sałatką nicejską, ale wtedy musiałaby mieć jeszcze kapary, anchois, fasolkę i paprykę. Kiedyś i taką zrobię, a na razie zadowalam się prostszą wersją, która smakuje pysznie:)
Składniki:
2 małe kolorowe sałaty (albo 2 "serca" z sałaty masłowej)
2 mięsiste pomidory
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka
50g oliwek
4 jajka
kilka gałązek koperku
garść liści rukoli
kilka listków bazylii
sos:
2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
łyżka listków oregano i tymianku
do posypania: prażone pestki słonecznika
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki.
Warzywa umyć. Sałatę osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
Koperek posiekać.
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka, oliwki przekroić na pół.
Tuńczyka osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę. Posypać słonecznikiem.
Smacznego!
Fantastyczna! U nas dziś taki skwar, ale na szczęście zupkę przygotowałam sobie wczoraj wieczorem, dziś mam wolne od gotowania :)
OdpowiedzUsuńLatem takie sałatki nigdy się nie nudzą :D
OdpowiedzUsuńsałatki z tuńczykiem to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTaka letnia na upalne dni, idealna.
OdpowiedzUsuńTaka sałateczka, samo dobro :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia. Sałatka z jajkiem i tuńczykiem dla mnie idealna :)
OdpowiedzUsuńMniam..aż się jeść zachciało
OdpowiedzUsuńWzięłabym taką do pracy zamiast lunchu.
OdpowiedzUsuńbardzo fajna sałatka; lubię takie
OdpowiedzUsuńRybka i jajko? Skąd wiedziałaś, że takie sałatki lubię. Taki też często biorę do pracy. Mniam. Sycące i pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki, troszkę przypomina nicejską, mniam :)
OdpowiedzUsuń