Wykwintne dania wymagają eleganckiej oprawy. Dlatego gdy
zaproszono nas na degustację do restauracji BelEtage w IBB Grand Hotelu
Lublinianka, wiedziałam, że będzie to wyjątkowa uczta. Razem z Edytą, Martą, Marleną, Dorotą i Małgosią punktualnie o 17-tej byłyśmy na miejscu.
Restauracja mieści się na parterze, jej wystrój to symfonia
elegancji i klasyki. Stonowane barwy, śnieżnobiałe obrusy, lśniące szkło, żywe
kwiaty, przyjemna muzyka. W restauracji przywitała nas specjalista ds. marketingu pani
Beata Twardowska oraz kierownik restauracji pan Grzegorz Całuch.
Stolik już
czekał z pełnym nakryciem, a ilość sztućców sugerowała długą listę dań;)
Siadamy. Na początek woda, wino, sok, a za chwilę pierwsza przystawka – rolada
z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Porcja w sam raz
na przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to
tylko bardziej rozbudziło mój apetyt.
Druga przystawka – szparagi z zasmażką z
orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie –
szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona,
świetnie dopełniła smak szparagów.
Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam
krewetki z pieczarkami i marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i
ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I
rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem
kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie!
Esencjonalna, pikantna, z nuta kokosa, curry, rozgrzewająca – prawdziwa feeria
smaków. Jak dowiedziałyśmy się, ta zupa ze względu na rozgrzewające właściwości
zazwyczaj jest serwowana w sezonie jesienno-zimowym, jednak na specjalne
zamówienie może również zostać przygotowana poza sezonem.
Byłam już całkiem najedzona, a przed nami jeszcze danie
główne: pierś kaczki z puree jabłkowo-żurawinowym, rabarbarowym sosem z
przyprawami korzennymi oraz obsmażonymi na maśle kładzionymi kluseczkami. Pierś
kaczki miękka i delikatna, kluseczki smakowite, a sos świetnie dopełniał
całość. Słodko-kwaśny, lekko korzenny, ale przy tym nie dominujący w potrawie.
Powiem, że taki sos mogłabym wyjadać łyżką, polać nim lody lub ciasto – był po
prostu pyszny!
Miałyśmy też przyjemność poznać szefa kuchni – pana Artura Górę,
który przygotował dla nas to pyszne menu, jak również dyrektora hotelu – pana Marcina
Ankiersztejna, który osobiście przyszedł się dowiedzieć, czy kolacja nam
smakuje.
Zapowiadając deser dyrektor hotelu powiedział, że jest
bardzo ciekawy naszej reakcji, gdyż zazwyczaj wywołuje on (deser oczywiście;)
na gościach wielkie Wow! Miało być to coś prostego, ale zaskakującego. Tonęłam
w domysłach: płonące owoce? smażone lody? Z tymi lodami muszę powiedzieć, że
byłam blisko;)
I rzeczywiście – deser wyglądał zjawiskowo! Były to orzechowe
lody zapieczone w bezie z dodatkiem skórki limonki, polane musem truskawkowym i
podane z macerowanymi truskawkami w pudrze truskawkowym. Beza lekka, piankowa,
przyjemnie kwaskowata, na spodzie chrupiąca, świetnie się komponowała z lodami.
Całość smakowała bajecznie, zresztą wyglądała również!
Cóż pozostaje powiedzieć - dziękuję za tak pyszną kolację!
Jeśli planujecie uroczyste przyjęcie, romantyczną kolację
lub po prostu szukacie miejsca na lunch – koniecznie zajrzyjcie do Restauracji
BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka.
Rezerwacji stolika można dokonać też na stronie internetowej
Restauracja BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka
ul. Krakowskie Przedmieście 56
20-002 Lublin
tel. +48 81 44 66 263.
Wyjątkowe miejsce:)
OdpowiedzUsuńZa taki deser to byśmy się dały zabić :D Wyśmienite jedzenie :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna restauracja. lubię takie jasne wnętrza. A w dodatku na talerzach moc smaków. A jak pięknie wszystko podane, udekorowane. Warto odwiedzić takie miejsce. Pozdrowionka serdeczne! :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńdania wyglądają jak małe dzieła sztuki. zazdroszczę takiej degustacji : )
OdpowiedzUsuńwspaniała przygoda, deser brzmi fantastycznie!
OdpowiedzUsuńFajne jedzonko, niezła przygoda.
OdpowiedzUsuńJak pięknie, cudne miejsce
OdpowiedzUsuń