Ale się działo! Najpierw warsztaty w doborowym towarzystwie z firmą Sokołów i magazynem Kukbuk (już niedługo pełna relacja), później długi weekend, który wciąż trwa:)
W sklepie dorwałam świeże krewetki, jak zapewniła mnie sprzedawczyni, dostawę mieli rano. Cóż, nie oszukujmy się, dostawa rano prosto z kutra rybackiego (jak podczas wakacji w Hiszpanii), a dostawa do Lublina robi różnicę, ale te rzeczywiście wyglądały na świeże, więc nie mogłam odpuścić. I tak oto powstało w nich pyszne danie: tagliatelle z krewetkami z lekkim sosie z białego wina i śmietanki.
Już marzę o wakacjach...
Polecam również przepisy na inne dania z makaronem
400g krewetek (dużych, całych)
2 ząbki czosnku
150ml białego wina
100ml śmietanki 30%
mała chili
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
200g makaronu tagliatelle
sól
świeżo mielony pieprz
Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę przy ogonku. Wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki (to jej układ pokarmowy). Opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
Na patelni rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al'dente.
Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć na talerze, podawać od razu.
Smacznego!
W sklepie dorwałam świeże krewetki, jak zapewniła mnie sprzedawczyni, dostawę mieli rano. Cóż, nie oszukujmy się, dostawa rano prosto z kutra rybackiego (jak podczas wakacji w Hiszpanii), a dostawa do Lublina robi różnicę, ale te rzeczywiście wyglądały na świeże, więc nie mogłam odpuścić. I tak oto powstało w nich pyszne danie: tagliatelle z krewetkami z lekkim sosie z białego wina i śmietanki.
Już marzę o wakacjach...
Polecam również przepisy na inne dania z makaronem
- Tradycyjna carbonara
- Gnocchi z sosem pomidorowym i serem
- Pasta alla norma sicilana
- Spaghetti z pesto
- Muszelki (conchiglioni) nadziewane serem
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
- Tagliatelle z krewetkami i pomidorami
- Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem
- Makaron z warzywami w winnym sosie
Tagliatelle z krewetkami w winie
Składniki (na 2 porcje):400g krewetek (dużych, całych)
2 ząbki czosnku
150ml białego wina
100ml śmietanki 30%
mała chili
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
200g makaronu tagliatelle
sól
świeżo mielony pieprz
Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, zostawiając jedynie końcówkę przy ogonku. Wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki (to jej układ pokarmowy). Opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
Na patelni rozpuścić masło, wlać oliwę, rzucić pokrojony w plasterki czosnek i chili, smażyć kilka sekund. Dodać krewetki, smażyć ok minuty z każdej strony, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al'dente.
Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem, wyłożyć na talerze, podawać od razu.
Smacznego!
wygląda przecudownie :) u mnie weekend też trwa!
OdpowiedzUsuńDanie na prawdę wakacyjne! :) Co prawda ja jestem uczulona na krewetki, ale zawsze mogę je zastąpić piersią kurczaka, prawda? :)
OdpowiedzUsuńCóż za wykwintne danie :) Makaron tagliatelle uwielbiam. Jest pyszny. A krewetki jadam dość rzadko, ale bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie. Miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuńJuliannko, nawet nie wiesz jak uwielbiam takie potrawy <3
OdpowiedzUsuńtak myślałam;)
UsuńRaz tylko w życiu krewetki jadłyśmy i w sumie za dużo o ich smaku się wypowiedzieć nie potrafimy, więc musimy koniecznie wpaść do Ciebie na takie danie :D
OdpowiedzUsuńTo danie totalnie dla mnie, uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuń