Sobotni dialog z bratem:
- Cześć, co u Was?
- W porządku, oglądamy Ligę Mistrzów i właśnie zastanawiam się nad daniem ze szparagów.
- A co to??? - W pytaniu brata wyczułam lekkie zdziwienie.
- No wiesz, asparagus. Taka roślina. Pamiętasz, u babci pod oknem rósł taki krzak, jakby koperek. Do bukietów dodawaliśmy te gałązki...
- Aaaaaa, pamiętam, w bukietach z mieczykami... - Po chwili z jeszcze większym zdziwieniem. - Wy to jecie? Niemożliwe!!! Jedzenie Wam się skończyło?? Przyjeżdżajcie do nas, zrobiłem pizzę:)
...
Jakbym wtedy wiedziała, że ten asparagus pod oknem można jeść... Na pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne!
Polecam również inne przepisy na szparagi:
- Szparagi zapiekane w boczku
- Makaron ze szparagami w sosie serowym
- Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami
Szparagi smażone z boczkiem
Składniki:
pęczek zielonych szparagów (500g)
100g wędzonego surowego chudego boczku
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać).
Główki odkroić na długości ok 1/3, odłożyć (dodajemy je później), resztę pędów przekroić na pół.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, odsunąć na bok patelni. Na patelnię wrzucić szparagi, smażyć ok 5 minut, mieszając. Wrzucić główki, smażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem doprawić do smaku, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Smacznego!
pęczek zielonych szparagów (500g)
100g wędzonego surowego chudego boczku
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól morska
świeżo mielony pieprz
Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać).
Główki odkroić na długości ok 1/3, odłożyć (dodajemy je później), resztę pędów przekroić na pół.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, odsunąć na bok patelni. Na patelnię wrzucić szparagi, smażyć ok 5 minut, mieszając. Wrzucić główki, smażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem doprawić do smaku, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Smacznego!
Moja mama w podobny sposób robiła nie tak dawno szparagi. Były bardzo smaczne. Lubię szparagi właśnie w połączeniu z innymi, ciekawymi smakami. Mniam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi, takie z boczkiem,pycha:)
OdpowiedzUsuńHaha dobra pizza ze szparagami też by wyszła także możecie połączyć siły :)
OdpowiedzUsuńSzparagi pomału się kończą a my nadal ich nie zjadłyśmy ;P
:)) powiedziałam mu, że pizza i to ze szparagami (a jakże!) u nas będzie, ale w poniedziałek;)
UsuńOj tak, podoba mi się to połączenie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, super :)
OdpowiedzUsuńjak chrupiący boczek to biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuńSuper podane szparagi,ja też zajadam się nimi codziennie.Wiele osób nigdy ich nie jadło,moi ostatni goście też nie.
OdpowiedzUsuńRewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na szparagi :)
OdpowiedzUsuńO a ja dziś kupiłam szparagi i nie wiedziałam jak je zrobić
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam :-) mogłabym jeść tak długo, aż mi się znudzą :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szparagi :) To prawda, pamiętam jak za dziecka robiliśmy bukiety z kwiatów...krwawnika ;) A dziś je zbieram, suszę i piję napar :)
OdpowiedzUsuńU nas tylko ja lubię szparagi, świetna przystawka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi, zielonych nie jadłam nigdy ale takie z boczkiem to musi być rewelacja!
OdpowiedzUsuńistny raj - napiszę tylko tyle, bo więcej nie trzeba : ) u mnie też królują szparagi. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńchyba nie jadłam jeszcze szparagów z boczkiem. Super sprawa, musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńSzparagowa uczta :)
OdpowiedzUsuńPychota, coś w sam raz dla mnie
OdpowiedzUsuńSzparagi, czyli hit tego lata! Pięknie podane <3 Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!
OdpowiedzUsuń