poniedziałek, 30 maja 2016

Szparagi smażone z boczkiem


Sobotni dialog z bratem:
- Cześć, co u Was?
- W porządku, oglądamy Ligę Mistrzów i właśnie zastanawiam się nad daniem ze szparagów.
- A co to??? - W pytaniu brata wyczułam lekkie zdziwienie.
- No wiesz, asparagus. Taka roślina. Pamiętasz, u babci pod oknem rósł taki krzak, jakby koperek. Do bukietów dodawaliśmy te gałązki...
- Aaaaaa, pamiętam, w bukietach z mieczykami... - Po chwili z jeszcze większym zdziwieniem. - Wy to jecie? Niemożliwe!!! Jedzenie Wam się skończyło??  Przyjeżdżajcie do nas, zrobiłem pizzę:)
...
Jakbym wtedy wiedziała, że ten asparagus pod oknem można jeść... Na pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne!

Polecam również inne przepisy na szparagi:

Szparagi smażone z boczkiem

Składniki:
pęczek zielonych szparagów (500g)
100g wędzonego surowego chudego boczku
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki tartego parmezanu
sól morska
świeżo mielony pieprz

Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać).
Główki odkroić na długości ok 1/3, odłożyć (dodajemy je później), resztę pędów przekroić na pół.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, odsunąć na bok patelni. Na patelnię wrzucić szparagi, smażyć ok 5 minut, mieszając. Wrzucić główki, smażyć jeszcze 5 minut. Przed podaniem doprawić do smaku, wyłożyć na talerz, posypać parmezanem.
Smacznego!


20 komentarzy:

  1. Moja mama w podobny sposób robiła nie tak dawno szparagi. Były bardzo smaczne. Lubię szparagi właśnie w połączeniu z innymi, ciekawymi smakami. Mniam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam szparagi, takie z boczkiem,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha dobra pizza ze szparagami też by wyszła także możecie połączyć siły :)
    Szparagi pomału się kończą a my nadal ich nie zjadłyśmy ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) powiedziałam mu, że pizza i to ze szparagami (a jakże!) u nas będzie, ale w poniedziałek;)

      Usuń
  4. Oj tak, podoba mi się to połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak chrupiący boczek to biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super podane szparagi,ja też zajadam się nimi codziennie.Wiele osób nigdy ich nie jadło,moi ostatni goście też nie.

    OdpowiedzUsuń
  7. O a ja dziś kupiłam szparagi i nie wiedziałam jak je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu uwielbiam :-) mogłabym jeść tak długo, aż mi się znudzą :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na szparagi :) To prawda, pamiętam jak za dziecka robiliśmy bukiety z kwiatów...krwawnika ;) A dziś je zbieram, suszę i piję napar :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas tylko ja lubię szparagi, świetna przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam szparagi, zielonych nie jadłam nigdy ale takie z boczkiem to musi być rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. istny raj - napiszę tylko tyle, bo więcej nie trzeba : ) u mnie też królują szparagi. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. chyba nie jadłam jeszcze szparagów z boczkiem. Super sprawa, musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szparagi, czyli hit tego lata! Pięknie podane <3 Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj