Jakie macie weekendowo-kulinarne plany? Ja wybywam na wieś po pierwsze truskawki prosto z pola, może skubnę też szpinaku, rabarbaru, a może jeszcze szczaw się uchował - też skubnę. O, i kwiaty czarnego bzu. A na obiad co? Może rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia. Lubię, gdy mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne. Rolada z niej pyszna jest na ciepło (np. polana sosem, podawana z ziemniaczkami lub selerowym pure), a po wystygnięciu świetnie się nadaje na kanapki.
Polecam również inne przepisy na polędwiczkę:
- Polędwiczki w sosie musztardowym
- Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka z truskawkami
- Polędwiczka ze szpinakiem
- Aromatyczne polędwiczki na kuskusie z pieczoną papryką
Polędwiczka wieprzowa z groszkiem cukrowym, suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok 350g)
8 liści czosnku niedźwiedziego
100g strąków groszku cukrowego
4 suszone pomidory
pęczek szczypiorku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli)
5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku
sól
pieprz
czerwona papryka
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbić go tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i czosnek, dodać szczypiorek, groszek, smażyć mieszając, aż strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku.
Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry.
Pysznie smakuję z dressingiem z liści rzodkiewki, rukoli i pietruszki.
Smacznego!
1 polędwiczka wieprzowa (ok 350g)
8 liści czosnku niedźwiedziego
100g strąków groszku cukrowego
4 suszone pomidory
pęczek szczypiorku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
50g wędzonego twarogu (lub mozzarelli)
5 szerokich plastrów chudego wędzonego boczku
sól
pieprz
czerwona papryka
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, następnie od środka jeszcze raz naciąć - wyjdzie prostokątny płat mięsa. Delikatnie rozbić go tłuczkiem, posolić, doprawić pieprzem i papryką. Odstawić na godzinę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i czosnek, dodać szczypiorek, groszek, smażyć mieszając, aż strąki groszku zmiękną. Doprawić do smaku.
Na mięso ułożyć liście czosnku, szalotkę z groszkiem z patelni, suszone pomidory w rządku, pokrojony w kostkę twaróg. Mięso zwinąć w roladę. Plasterki boczku położyć na desce, żeby trochę zachodziły na siebie. Na boczku położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry.
Pysznie smakuję z dressingiem z liści rzodkiewki, rukoli i pietruszki.
Smacznego!
ale fantastyczne nadzienie,muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje! zjadłabym, oj zjadła ....
OdpowiedzUsuńJak to wszystko pięknie i artystycznie zawinięte :) Nadzienie nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie i bardzo apetycznie wygląda. Super wnętrze.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ładnie, kolorowo
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, nietypowy pomysł na polędwiczkę :) A w dodatku naprawdę ładnie się to prezentuje. Idealne danie na rodzinny obiadek. Super dodatki :) Pozdrowionka serdeczne
OdpowiedzUsuńCudowna, uwielbiam smak groszku cukrowego :-)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje, doskonałe urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentuje, super wygląda w przekroju ;-)
OdpowiedzUsuń