Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR
A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!
Sezon na rabarbar czas zacząć;)
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem
Składniki:
300g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
100ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki cukru
skórka otarta z cytryny
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
kruszonka:
80g masła
80g cukru
2/3 szklanki mąki
Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
Udanych wypieków!
A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!
Sezon na rabarbar czas zacząć;)
Polecam również inne przepisy na ciasta z rabarbarem
- Sernik z rabarbarem
- Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie)
- Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
- Racuchy z rabarbarem
- Jogurtowe łaciate ciasto z rabarbarem
- Rustykalna tarta z rabarbarem
- Odwrócone ciasto rabarbarowe
- Ciasto rabarbarowe na oleju rzepakowym
- Ciasto z rabarbarem pod bezą
- Tarta z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
300g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
200ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
100ml oleju rzepakowego
2/3 szklanki cukru
skórka otarta z cytryny
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
kruszonka:
80g masła
80g cukru
2/3 szklanki mąki
Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem i skórką z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę.
Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Można również upiec muffinki, wykładając ciasto do foremek z papilotkami. Czas pieczenia wyniesie 20-25 minut.
Udanych wypieków!
takie majowe ciasto,uwielbiam wypieki z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto z kruszonką, teraz wszędzie widzę wypieki z rabarbarem i nabrałem na ochoty na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto absolutnie trafiające w moje podniebienie :)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku jeszcze chyba rabarbarowca nie jadłam. Wielka szkoda. Narobiłaś mi smaka. W dodatku ta kruszonka - pycha! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Idealne na wiosenny piknik :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ojojojoj, ale narobiłaś ochoty na rabarbar, pora chyba wybrać się na poszukiwania rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńpycha!
Usuńwidziałam u Ciebie na blogu, ślinka cieknie na sam widok:)
UsuńPychaaa!.
OdpowiedzUsuńO ciasto z rabarbarem. Fajnie. Mam wrażenie, że ciasta z dodatkiem jogurtu są bardzo delikatne i ja takie lubię!
OdpowiedzUsuńW ten weekend najadłyśmy się mega dużo rabarbaru pod kruszonką <3 Takie ciasto jogurtowe zrobiła też nasza babcia i choć wyglądało równie cudownie co Twoje to jednak musiałyśmy odmówić :/ Ten detoks cukrowy nas dobija pomału :(
OdpowiedzUsuńWystarczył mi sam tytuł żeby wiedzieć, że to ciasto jest idealne! A zdjęcia tylko to udowodniły :)
OdpowiedzUsuńCudowne, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje, musi byc mega smaczne
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJest wspaniałe, chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto wyszło okropne,nadawało się tylko do wyrzucenia. Smak i zapach oleju rzepakowego był zbyt mocno wyczuwalny. Czy nie lepiej użyć jakiegoś oleju o neutralnym smaku i zapachu typu olej z pestek winogron albo ryżowy?
OdpowiedzUsuńprzykro mi, że ciasto nie wyszło. Jeśli nie odpowiada Pani/Panu smak i zapach oleju rzepakowego, można oczywiście dodać inny rodzaj oleju do ciasta albo zastąpić go roztopionym i wystudzonym masłem.
UsuńOsobiście nigdy nie spotkałam się z sytuacją, gdy smak albo zapach oleju byłby wyczuwalny.
Może akurat trafiłam na zły olej, ten mój ma wyjątkowo mocny zapach
Usuńmożliwe... Na oleju piekę m.in. też muffinki, dodaję olej do biszkoptu - nie wyczuwam zapachu. Zresztą ciasto znika bardzo szybko, więc wnioskuję, że inni też nie wyczuwają, skoro proszą po dokładkę;)
UsuńAle inny delikatny olej jak najbardziej będzie pasował.
uwielbiam ciasta z rabarbarem, to wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :-)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto i pół blachy zniknęło zanim dobrze wystyglo :) Nie miałam w domu cytryny więc dałam skórkę z pomarańczy i wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńto ciasto tak ma, że robi się je szybko, ale znika jeszcze szybciej:) Cieszę się, że smakowało:)
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem, strasznie przypomina mi dzieciństwo :) Ale ja akurat talentu kulinarnego po babci i mamie niestety nie odziedziczyłam, w tej dziedzinie jestem dużym beztalenciem :) Dobrze, że są są cukiernie dla takich osób jak ja i w awaryjnej sytuacji zawsze mogę kupić jakieś ciasto czy torty :)
OdpowiedzUsuń