O ile jeszcze kilka lat temu znalezienie hummusu w sklepach graniczyło z cudem, to teraz wybór jest naprawdę ogromny. A i tak zawsze można skusić się o przygotowanie hummusu w domu. Kilka prostych składników, blender - i voilá! Hummus klasyczny na blogu pojawił się jakiś czas temu, teraz przyszłą pora na wersję paprykową, która dodatkowo wzbogaciłam suszonymi pomidorami.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżka tahini*
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
kilka suszonych pomidorów
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki kuminu
1 ząbek czosnku
szczypta soli
czarny pieprz świeżo mielony
szczypta chili
Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce.
*uwaga: Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy.
Wygląda mega kusząco :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńWspaniały :-) z dodatkiem pomidorów bardzo mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPora zrobić swój pierwszy domowy hummus
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona wersja:)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nie próbowałam. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńKocham hummus! :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna czaiłam się żeby zrobić domowy hummus, ale tak jakoś nie miałam dobrego przepisu. A tu proszę. Mówisz masz :) Wygląda bardzo apetycznie. Smak też na pewno wyborny :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie naszym ulubionym hummusem jest wersja z suszonymi pomidorami albo ewentualnie paprykowy :) Generalnie wręcz przepadamy za hummusem :D
OdpowiedzUsuńO jacie, ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńZnakomity dodatek do chrupkiego pieczywa :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam wielką ochotke na hummus i mam zamiar zrobić podobny :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam wielką ochotke na hummus i mam zamiar zrobić podobny :)
OdpowiedzUsuń