środa, 11 maja 2016

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami



O ile jeszcze kilka lat temu znalezienie hummusu w sklepach graniczyło z cudem, to teraz wybór jest naprawdę ogromny. A i tak zawsze można skusić się o przygotowanie hummusu w domu. Kilka prostych składników, blender - i voilá! Hummus klasyczny na blogu pojawił się jakiś czas temu, teraz przyszłą pora na wersję paprykową, która dodatkowo wzbogaciłam suszonymi pomidorami.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżka tahini*
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
kilka suszonych pomidorów
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki kuminu
1 ząbek czosnku
szczypta soli
czarny pieprz świeżo mielony
szczypta chili

Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Przechowywać w lodówce.

*uwaga: Tahini można zastąpić sezamem: na patelni uprażyć 2 łyżki ziaren sezamu, zmiksować z dodatkiem oleju sezamowego lub oliwy.

13 komentarzy:

  1. Wspaniały :-) z dodatkiem pomidorów bardzo mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pora zrobić swój pierwszy domowy hummus

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji nie próbowałam. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna czaiłam się żeby zrobić domowy hummus, ale tak jakoś nie miałam dobrego przepisu. A tu proszę. Mówisz masz :) Wygląda bardzo apetycznie. Smak też na pewno wyborny :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie naszym ulubionym hummusem jest wersja z suszonymi pomidorami albo ewentualnie paprykowy :) Generalnie wręcz przepadamy za hummusem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity dodatek do chrupkiego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio mam wielką ochotke na hummus i mam zamiar zrobić podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mam wielką ochotke na hummus i mam zamiar zrobić podobny :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj