Przy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki.
Składniki:
2 sprawione dorsze
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz cytrynowy
tymianek
oregano
mąka do obtoczenia
cytryna
Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić na godzinę.
Czosnek posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek, zrumienić go lekko. Ryby obtoczyć w mące, wyłożyć na rozgrzane masło, smażyć na średnim ogniu na złoto z każdej strony (po ok 3-4 minuty), razem z patelnią* wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 minut w temp. 200stC.
Podawać z plasterkami cytryny.
uwaga: Jeśli patelnia ma rączkę z tworzywa sztucznego, przed wstawieniem do piekarnika należy ją zdjąć, w przeciwnym razie trzeba ryby ostrożnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę.
Pierwsza ;-) Uwielbiam rybę na maśle i z czosnkiem!
OdpowiedzUsuńPyszna ta rybka. No i na masełku :) Czy może być coś lepszego? Przepis dobry nie tylko na piątek. Pycha! Bardzo lubię ryby. Zarówno te smażone, jak i na przykład wędzone. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńDziś mam dorsza na obiad, pyszna rybka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ryby na maśle smażone. Karpie na wigilię też zawsze na maśle robię :)
OdpowiedzUsuńAj, takiego dorsza to bym spałaszowała!
OdpowiedzUsuńJakie piękne kolorki :)
OdpowiedzUsuńMy rybki jemy tylko z pary lub ewentualnie z piekarnika ale ten dorsz wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTakie danie to dopiero musi smakować, spaniała rybka :))
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem taką rybkę, mniam ...
OdpowiedzUsuńRybki to samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńTka rybkę bardzo lubię, świetnie przygotowana
OdpowiedzUsuńmniam! Uwielbiam ryby!
OdpowiedzUsuńa łosoś na masełku to od dawna za mną chodzi;) a dorszyczek z ogniska <3 jak to niewiele człekowi do szczęścia potrzeba
OdpowiedzUsuń