Często bywa tak, że im prościej tym lepiej. Proste fasony podbijają świat mody. Proste dekoracje cieszą oko. Z kilku prostych składników powstają pyszne dania. Podobnie jest w przypadku tej surówki - taki prosty, ale jakże pyszny dodatek do obiadu.
Jak smakuje? Słodko-kwaśno, chrupiąco, a ktoś nawet powiedział, że przypomina te "u Chińczyka":)
Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu:
Słodko-kwaśna surówka z kapusty
Składniki:
1/4 główki średniej kapusty (włoska, biała; ok 0,5kg)
1 duża marchew
1 cebula
koperek
zalewa:
50ml wody
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
0,5 łyżeczki soli
50ml oleju lub oliwy
Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebule pokroić w cienkie piórka. Koperek posiekać. Warzywa wymieszać.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować, zdjąć z palnika, wlać olej. Warzywa wymieszać z zalewą, ugnieść i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
1/4 główki średniej kapusty (włoska, biała; ok 0,5kg)
1 duża marchew
1 cebula
koperek
zalewa:
50ml wody
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
0,5 łyżeczki soli
50ml oleju lub oliwy
Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebule pokroić w cienkie piórka. Koperek posiekać. Warzywa wymieszać.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować, zdjąć z palnika, wlać olej. Warzywa wymieszać z zalewą, ugnieść i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Uwielbiam taką!
OdpowiedzUsuńpysznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy taką surówkę do gotowanego mięska :D
OdpowiedzUsuńW prostocie siła. Robię podobnie ale nie zagotowuję zalewy tylko bezpośrednio daję składniki do surówki. I najczęściej te surówki są zjadane chwilę po przygotowaniu, nawet nie zdążą postać :)
OdpowiedzUsuńsurówki do obiadu muszą być;) czasem zanim przygotuję główne danie, sama wyjadam surówkę:)
UsuńZawsze dobrze mieć w zanadrzu takie proste sprawdzone przepisy :) nigdy się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo taką lubię. Pasuje do wielu dań. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką surówkę, jem dość często.
OdpowiedzUsuńKocham kapustę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńMasz rację proste rzeczy bardzo często są najlepsze :) Taka surówka do obiadu to mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna kapusta : )
OdpowiedzUsuńFajnie, że proponujesz również proste rzeczy do zrobienia. Jedzenie kapusty jest bardzo zdrowe z punktu widzenia kobiet. kapustne warzywa zawierają indole, związki aktywnie biologiczne, ważne z punktu widzenia prewencji nowotworowej u kobiet. Do kapustnych zaliczają się też brukselki, kalafior, brokuły, jarmuż oraz kalarepa.
OdpowiedzUsuńWitam a ile taka surówka moze stać w słoiku.
OdpowiedzUsuńU nas 2-3 dni w lodówce bez problemu.
Usuń