Ufff, balkon wysprzątany, okna lśnią. Chyba zasłużyłam na porcję czegoś lekkiego, wiosennego, a przy tym sycącego i zdrowego. Tak! ta sałatka spełnia moje wymagania;)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
100g sera solankowego (może być feta)
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1 nieduże awokado
1 nieduża czerwona cebula
kawałek ogórka (ok 5cm)
garść kiełków
sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy limonki
pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami.
Składniki sałatki wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Słonecznego dnia:)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
100g sera solankowego (może być feta)
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1 nieduże awokado
1 nieduża czerwona cebula
kawałek ogórka (ok 5cm)
garść kiełków
sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy limonki
pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
Pomidor, awokado, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w cienkie piórka. Ser pokroić w kostkę, jeśli jest miękki można po prostu pokruszyć palcami.
Składniki sałatki wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Słonecznego dnia:)
Jaka lekka i cudowna :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta sałatka. Do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatki z dodatkiem cieciorki. długo się przed nią broniłam i bardzo niepotrzebnie. myślę że Twoja sałatka była pyszna!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowita, w sam raz na wiosenne dni:)
OdpowiedzUsuńjuż ja lubię, choć nie spróbowałam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio uwielbiam wiosenne sałatki. Podsunęłaś mi pomysł na kolejną super propozycję. Awokado samego nie lubię, ale w sałatkach to co innego. Mniam. Pozdrowieńka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńOoo, to robiłaś w weekend to samo, co ja. A Twoja sałatka wygląda na pyszną : )
OdpowiedzUsuńPodoba mi się! Lekko, smacznie, idealnie :)
OdpowiedzUsuńTaka zdrowa nagroda po ciężkiej robocie ;) pycha!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńPychotka! Robiłam kiedyś podobną, ale zamiast pomidorów były ogórki :)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda wspaniale, próbowałaś może "sadzić" swoje kiełki?
OdpowiedzUsuńtylko swoje mam:) kiełkuję rzodkiewkę (ta wyrasta najszybciej), brokuły, kapustę czerwoną, czasem też słonecznik, rzeżuchę. Miałam kiedyś por i różne mieszanki, ale por był mocno porowy, a mieszanki nie równo kiełkowały - jedne nasionka już miały listki, a inne dopiero puszczały kiełek.
UsuńWygląda naprawdę smacznie :) Pracuję w Szybkiej Pizzy i zastanawiam się, czy nie pokusić się o propozycję jednej zmiany w menu, ponieważ coraz więcej osób decyduje się na różne dania, w tym właśnie te zdrowsze. Myślisz, że dania z cieciorką na dowóz miałyby sens? Bo robi się ją strasznie długo, poza tym jestem zdania, że cieciorkę trzeba umieć ugotować. A Ty jak uważasz? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
gotowanie cieciorki wymaga jedynie czasu - moczenie przez 12h i następnie gotowanie (polecam wykorzystać szybkowar - gotowanie trwa ok 15 minut).
UsuńCieciorka ostatnio stała się popularna, "modna", wiele osób sięga po chociażby hummus albo dodaje ją do sałatek.
Dania z cieciorką na dowóz oczywiście by znalazły swoich zwolenników, zarówno jeśli chodzi sałatki, jak i dania główne albo hummus lub cieciorkowe "orzeszki" do pochrupania przy oglądaniu tv.
3mam kciuki za realizację pomysłu z nowymi daniami:)