czwartek, 14 kwietnia 2016

Granola z migdałami i żurawiną


... i jeszcze z jagodami goji, rodzynkami, amarantusem, pestkami słonecznika...
To śniadanie dla wymagających smaku i zdrowych składników, ale przy tym niewymagające nakładu pracy i czasu. Kilka łyżek granoli, jogurt lub mleko - i gotowe:)

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
0,5 szklanki żurawiny
0,5 szklanki rodzynków
0,5 szklanki migdałów
0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
0,25 szklanki orzechów włoskich
0,25 szklanki pestek słonecznika
0,25 szklanki jagód goji
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu akacjowego (lipowego lub innego o łagodnym smaku)

Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 150stC), usunąć skórki.
Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, następnie obrać ze skórek.
Olej kokosowy i miód podgrzać do rozpuszczenia.
Płatki owsiane, migdały, słonecznik wymieszać, wlać miód z olejem, wymieszać ponownie i wyłożyć na blaszkę. Piec 20 minut w temp. 160stC, w trakcie pieczenia kilkakrotnie zamieszać.
Dodać pozostałe bakalie, odstawić do ostudzenia.
Granolę przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Pyszności, ja z kolei mam zamiar zrobić karmelową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet na sucho byśmy ją podgryzały ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna :) zjadłabym taką na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa granola najlepsza. Muszę jak najszybciej zrobić, aby nieco urozmaicić swoje menu. Pycha! Źródło zdrowia i dobrych składników. Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie mogę żyć bez granoli. Czasami zastanawiam się co ja jadłam, kiedy nie robiłam granoli. Jest świetnym urozmaiceniem menu i bardzo dobrym i wręcz zdrowym podwieczorkiem. Mieszam z jogurtem naturalnym i nam masę substancji odżywczych. Ja granolę polecam zwłaszcza osobom z wysokim cholesterolem. Płatki owsiane posiadają beta-glukan, który obniża cholesterol we krwi. Dodatki też mogą nam pomóc w dojść do pełnego zdrowia. Np taka żurawina działa na nasz pęcherz moczowy. pestki zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj