wtorek, 15 marca 2016

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

 Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Pisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać.
I tak oto poczyniłam ostatnio 2 mazurki, babkę, a w planach mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów. Ale o tym ciiiiiii, wszystko w swoim czasie:)
Póki co zapraszam na mazurek w kolorze słońca. Niesamowicie kruchy, intensywnie pomarańczowy. Mazurek, od którego trudno się oderwać... 
 
Polecam również inne przepisy na mazurki:
Składniki:
ciasto:
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mąki krupczatki
100g masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego (można pominąć)

nadzienie:
2 duże pomarańcze
0,5 szklanki cukru
sok z limonki
50g białej czekolady
płatki migdałowe i wiórki białej czekolady do dekoracji

Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtko, śmietanę oraz ekstrakt, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Pomarańcze obkroić z albedo, miąższ pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na mus. Dodać cukier, sok z limonki, startą skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny).
Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-8mm, wyciąć koło o średnicy 23cm. Z obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w temp. 190stC na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut na blasze, następnie ostrożnie przenieść na paterę.
Czekoladę rozpuścić, posmarować ciasto. Na czekoladę wyłożyć gorący mus pomarańczowy. Udekorować płatkami migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem można dodatkowo posypać wiórkami czekolady.
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą


14 komentarzy:

  1. Prawda, gdyby nie blog to nie miałybyśmy tyle motywacji aby eksperymentować z ciastami i co za tym idzie nie jadłybyśmy tyle pyszności :D Nasze wypieki wielkanocne były robione w walentynki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak smacznie! Też chce upiec pomarańczowy mazurek w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowny! Ten słoneczny kolor mnie oczarował :)
    Ja też od początku marca tylko babki i serniki piekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, pomarańczowe smaki bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny! szykują się słodkie, smakowite święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały, wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, te mazurki! Świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że mam jeszcze słoiczki dżemu pomarańczowego - jednego mazurka zrobię wg Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W życiu nie przeszłabym koło niego obojętnie. Po prostu czytasz mi w myślach - kocham wypieki z pomarańczową nutą, a za białą czekoladą przepadam. Bardzo kusi mnie to zestawienie smaków. Apetyczny wielkanocny (i nie tylko) mazurek. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspaniały przepis na mazurek. Upiekłam, udekorowałam i odpoczywam.
    Nadzienie zrobiłam tydzień temu. Dziś pieczenie było byskawiczne.Polecam, małżonek kosztował (a z ciasta lubi schabowe)i jest zachwycony smakiem.
    Ze świątecznymi pozdrowieniami Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy, że mazurek smakuje również miłośnikom schabowych;)
      Radosnej Wielkanocy Wam życzę!!

      Usuń

Drukuj