Chleb piekę kilka razy w tygodniu. To już norma. Czasem zmieniam coś w przepisach, eksperymentując, żeby odkryć nowy smak. Ostatnio na przykład zamiast wody dodałam sok jabłkowy. To był dobry pomysł - chlebek wyszedł mięciutki, ładnie pachnący i miał ciekawy, taki świeży posmak.
zaczyn:
100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa)
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto:
cały zaczyn
450g mąki żytniej typ 720
300ml soku jabłkowego tłoczonego
1 łyżeczka soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, położyć na kratce do ostudzenia. Studzić przykryty ściereczką.
Smacznego!
Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie:
Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym
Składniki:zaczyn:
100g mąki żytniej typ 1200 (mąka żurkowa)
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto:
cały zaczyn
450g mąki żytniej typ 720
300ml soku jabłkowego tłoczonego
1 łyżeczka soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki maku
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąkę z solą, wlać sok oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, mak i pestki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4 godziny w cieple.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, położyć na kratce do ostudzenia. Studzić przykryty ściereczką.
Smacznego!
Chleb z sokiem?Pysznie;)
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka,chlebek cudny.
OdpowiedzUsuńCzęsto takie eksperymenty się opłacają, niby jeden dodatek a nowy, ciekawy smak :D
OdpowiedzUsuńLubię żytnie pieczywo. Ostatnimi czasy bardzo często takie jem i bardzo sobie chwalę. Oczywiście domowe wypieki nie mają sobie równych :) Piękny i na pewno super-smaczny :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym sokiem jabłkowym. Ciekawa jestem smaku i zapachu takiego chleba :)
OdpowiedzUsuńSok świetny pomysł, chlebek wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy chleb, to ten domowy na zakwasie. Z sokiem jabłkowym na pewno jest pyszny : )
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńbochenek przepiękny, ale ten zakwas :((( moja zguba ...
OdpowiedzUsuńChlebki, to moja namiętność. Porywam kromeczkę !
OdpowiedzUsuńczy mozna dać zakwas żytni ten na żurek butelkowy kupny? dziękuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy piec na zakwasie żurkowym. Może najpierw spróbować ze 3 łyżki takiego zakwasu dokarmić i zobaczyć jak będzie się zachowywać - czy będzie pracował i rósł. Zakwas na chleb musi być mocny i aktywny, żeby udźwignąć ciasto.
Usuń