Baby, ach te baby! Na Wielkanocnym stole zajmują jedno z głównych miejsc. I choć pieczemy je również w ciągu roku, to te świąteczne są pełne dostojeństwa i smakują absolutnie wyjątkowo.
Jeśli macie w planach upieczenie babki drożdżowej, spróbujcie część mąki zaparzyć gorącym mlekiem. Wpłynie to bardzo korzystnie na strukturę ciasta, stanie się ono delikatniejsze, bardziej wilgotne i dłużej zachowa świeżość. Tylko jak upilnować domowników, by nie zjedli babki jeszcze ciepłej???;)
Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:
Babka drożdżowa parzona
Składniki:300g mąki luksusowej (2 szklanki minus lekko kopiasta łyżka)
130ml mleka
15g drożdży
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
50g masła
2 łyżki rumu
50g rodzynków
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii
Rodzynki zalać rumem, odstawić.
Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić, aż zaczyn ruszy (ok 15 minut).
Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na ok 40 minut, następnie krótko zagnieść jeszcze raz, uformować wałek i wyłożyć nim formę na babkę, końce ciasta zlepić.
Formę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć co najmniej dwukrotnie (u mnie rosło 1,5godziny i prawie 3 razy powiększyło objętość).
Nagrzać piekarnik do 170stC, wstawić ciasto, piec ok 40 minut. Po upieczeniu babkę pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykrytą ściereczką.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków!
Ale kusisz tą babką :D A nam wczoraj siostra wysłała zdjęcie babki gotowanej, którą właśnie zrobiła :P Jesteście okrutne! :D
OdpowiedzUsuńhaha, ale macie weekend pełen pokusy;)
UsuńPo tym jak niedawno upiekłam pierwszą drożdżową,zrobię kolejne.Piękna i puchata!,
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc idealna babeczka. Mniam ...
OdpowiedzUsuńBabka drożdżowa koniecznie musi się u mnie pojawić na Wielkanoc;)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda cudownie ^^, aż nabrałem ochoty by coś upiec :)
OdpowiedzUsuńPiękna. Tak jak wspominałaś :)
OdpowiedzUsuńWiele babek w życiu robiłam, ale parzonej i drożdżowej zarazem jeszcze nie miałam okazji. Piękna wyszła, ozdobiłaby wspaniale stół wielkanocny. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńNiezła babka:)
OdpowiedzUsuńmówisz o mnie??;)
UsuńCudna baba, a z Ciebie Julianna babeczka :)
OdpowiedzUsuńhaahhaa, dzięki Elu;)
UsuńPiękna i bardzo odpowiednia na Wielkanoc !
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda, musi być pyszna
OdpowiedzUsuńCudna ta baba :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniała baba! Czuć, że Wielkanoc już blisko :)))
OdpowiedzUsuńCudowna baba :-) na świąteczny stół idealna :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie czuję święta : )
OdpowiedzUsuńJaka ładna babka! I z pewnością mega smaczna! :)
OdpowiedzUsuńCo raz bliżej święta, co raz bliżej święta :) Ah chciała bym żeby ktoś mi taką upiekł, wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńUpiekę na pewno upiekę, cudna :-)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie. W tym roku Twoja baba bo moja się mi znudziła 😘
OdpowiedzUsuńpolecam;) a może masz ochotę na kulicz? Też jest pyszny!
UsuńKulicz może w przyszłym roku ... Tymczasem zostałam poproszona o upieczenie po raz drugi Twojej baby - wszystkim smakuje <3 Jest pyszna, wilgotna, aromatyczna.
UsuńZabieram się do wypieku z przyjemnością mimo późnej pory... Zapach tej baby nie pozwoli nam usnąć. Jej aromat rozniesie się po całym domu.
Wpisuję przepis na swoją żelazną listę sprawdzonych i niezastąpionych przepisów.
Wesołych Świąt Julianno i dziękuję.
Ależ się cieszę, że Wam posmakowała!
UsuńDziękuję za życzenia i również życzę Wam radości ze Zmartwychwstania Pana na każdy dzień!!!