niedziela, 7 lutego 2016

Kokosanki na białkach

 
Tłusty Czwartek powoli stał się leniwą niedzielą. Cieszę się słońcem, które już tak wiosennie przygrzewa i budzi przyrodę. Bazie chyba poczuły wiosnę, bo kotki już całkiem spore i takie puszyste:) 
Po robieniu pączków zostały mi białka. Chyba znacie ten problem:) I co z nimi zrobić? Pomysłów na wykorzystanie białek jest kilka: można zamrozić i zużyć, gdy będą potrzebne np. do bezy czy masy makowej. Można upiec keks na białkach albo Pavlovą. A można jeszcze coś prostszego - kokosanki. Tym bardziej, że takie kokosanki są wyjątkowo pyszne. Mięciutkie, delikatne, bardzo aromatyczne, z lekkim posmakiem limonki i nuta rumu. 
Z podanych składników wyszła mi cała blaszka ciastek - aż 40 sztuk! Jeśli dodatkowo polać je czekolada, znany batonik na B. będzie miał poważną konkurencję;)

Składniki (na 40 sztuk):
250g wiórków kokosowych
3 białka z niedużych jajek
80g oleju kokosowego
80g cukru
sok z połowy limonki
skórka otarta z limonki
1 łyżeczka ekstraktu rumu (albo 2 łyżki rumu)

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania w trzech partiach dodawać cukier, na koniec wlać sok z limonki, rum i wsypać skórkę.
Olej koksowy roztopić, przestudzić. 
Wiórki kokosowe wymieszać z olejem, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Z masy nabierać kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować kopczyki i układać na blasze w małych odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp 150stC (termoobieg).
Upieczone ciastka chwilę studzić na blasze, później wyłożyć na talerz.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Mmmmm .... pyszności! :) Zjadłabym całą blaszkę (no prawie) ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kokosanki i wiesz co - nigdy ich jeszcze nie piekłam sama. Czas to zmienić bo twoje wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Te są bardziej delikatne, niż kokosanki z ciasta (takie, w którym są jajka, mąka..). No i białka się nie zmarnują;)

      Usuń
  3. Uwielbiam kokosanki.
    Są takie pulchne i przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno ich nie jadłam, bardzo kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami...ja z białek po pączkach zrobiłam bezy :) Proste i smaczne. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. znam podobny przepis i potwierdzam, że takie na białkach są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedne z moich ulubionych ciasteczek, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie maleństwa zawsze lądują u nas w jogurcie naturalnym :D Jak my kochamy to połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ delikatny, chodzą za mną takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako totalny kokosoholik stwierdzam, że są totalnie, megaaaa zaje...te :))) Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ;) dawno nie robiłam, czas to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka, które uwielbiam od dzieciństwa. Zawsze mi smakowały i nadal smakują:)
    Takie maleństwa a ile dobrych wrażeń:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj